Voorgelezen folder helpt sneller herstel van patiënt

Voorgelezen folder helpt sneller herstel van patiënt
Anderstalige en analfabete patiënten komen vaak niet goed voorbereid naar het ziekenhuis omdat zij de aangeboden informatie omtrent hun ziektebeeld niet voldoende begrijpen. Hierdoor gaat een behandeling niet door of moet worden uitgesteld. VUmc biedt daarom vanaf deze maand patiëntenfolders aan die in verschillende talen worden voorgelezen.
Op initiatief van de afdelingen dermatologie, anesthesie, radiologie en cardiologie zijn diverse folders ingesproken in andere talen. Het gaat om de patiëntenfolders CT Scan, MRI Scan, Onderzoek naar allergie, Ingreep onder plaatselijke verdoving en Licht traumatisch hersenletsel. Deze voorgelezen folders zijn niet alleen te beluisteren in het Nederlands en het Engels, maar ook in het Marokkaans en Turks.
patientfolder
Met de komst van deze voorgelezen folders wordt de communicatie tussen zorgverleners en analfabete en anderstalige patiënten aanzienlijk verbeterd. Verder blijkt een goed geïnformeerde patiënt beter te participeren in zijn behandeling en is hij meer geneigd tot het opvolgen van behandeladviezen. Hij herstelt sneller dan een minder geïnformeerde patiënt. “Daarnaast voelt de patiënt zich prettiger als hij goed geïnformeerd is en een goede vertrouwensrelatie heeft met de zorgverlener”, aldus dermato-allergoloog Thomas Rustemeyer.

De folders zijn geproduceerd door leeshetvoor.nl en mede mogelijk gemaakt door AGIS zorgverzekeringen.

De folders zijn te vinden op www.VUmc.nl/voorgelezenfolders

Bron: VUmc (foto IDS Nederland)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen