Snellere en betere behandeling lage rugpijn dankzij ‘decision tool’

Array

De Sint Maartenskliniek ontwikkelt een nieuw hulpmiddel voor de behandeling van patiënten met chronische lage rugpijn, de ‘Nijmegen Decision Tool’. Chronische lage rugpijn is een groot maatschappelijk probleem dat op individueel niveau lastig te behandelen is. Van de 20 patiënten die door een orthopedisch specialist worden gezien, komt er gemiddeld maar één in aanmerking voor een operatie. De Nijmegen Decision Tool wordt ontwikkeld om patiënten sneller de juiste behandeling te kunnen adviseren. Dit draagt bij aan betere behandelresultaten en lagere kosten voor de zorg en de maatschappij.

nijmegendecisiontool_1_kleinChronische lage rugpijn heeft als medische aandoening de zwaarste maatschappelijke belasting in West-Europa. Het gaat daarbij niet alleen om de direct gerelateerde zorgkosten, maar ook maatschappelijke kosten zoals werkverzuim. Bij chronische lage rugpijn zijn deze kosten hoger dan bij ziektes als kanker, hart- en vaatziektes en diabetes. In Nederland heeft ongeveer 44% van de bevolking te maken met lage rugpijn en daarvan heeft 1 op de 5 te maken met chronische lage rugpijn. De symptomen en oorzaken zijn divers. Bij de behandeling zijn dan ook meestal meerdere verschillende medisch specialisten betrokken. Patiënten worden relatief vaak doorverwezen voor second-opinions of nieuwe behandeltrajecten. De Nijmegen Decision Tool wordt ontwikkeld door de Sint Maartenskliniek, specifiek om patiënten met chronische lage rugpijn sneller de juiste behandeling te kunnen adviseren die ook de beste behandelresultaten zal opleveren.

 

PloS-One
De ontwikkeling van de Nijmegen Decision Tool is afgelopen maand gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS-One. De Tool is gebaseerd op literatuurstudies, nieuw onderzoek onder medisch specialisten van verschillende disciplines en een omvangrijke verzameling van (anonieme) gegevens over de klachten, gekozen behandeling en behandeluitkomsten van patiënten met chronische lage rugpijn. In de praktijk werkt de Tool momenteel als volgt. De patiënt heeft zijn/haar rugklachten eerst besproken met de huisarts of specialist, waarna men een verwijzing heeft gekregen voor de Sint Maartenskliniek. Nog voordat de patiënt op de polikliniek komt voor een eerste consult, vult men een speciaal ontwikkelde vragenlijst in. De opgegeven informatie wordt vervolgens vergeleken met de klachten, behandelingen en behandelresultaten van een omvangrijke database met patiëntengegevens. Dit wordt vervolgens besproken met de specialist tijdens het consult om de meest optimale behandeling te bepalen.

 

Volgende fase
De volgende fase van het onderzoek gaat de komende twee jaar plaatsvinden. Daarbij worden de verzamelde data en behandeluitkomsten van meer dan 3.000 patiënten bestudeerd, die de Nijmegen Decision Tool hebben ingevuld. Dit gebeurt in samenwerking met de Vrije Universiteit in Amsterdam. Op basis daarvan kan de Tool in de toekomst aangeven bij welke wervelkolomspecialist (wervelkolomchirurg, revalidatiearts, reumatoloog, pijnspecialist etc…) een consult nodig is, of welke medische behandeling zal leiden tot betere resultaten. Het systeem wordt daarnaast continu verbeterd en aangevuld met informatie over de klachten, behandelingen en behandeluitkomsten van nieuwe patiënten.

 

Tijdswinst en betere behandeling
Prof. dr. Marinus de Kleuver, orthopedisch chirurg van de Sint Maartenskliniek, is blij met de Nijmegen Decision Tool: “Het is ontstaan uit de constatering dat we slechts 1 van de 20 patiënten die we zien op de poli, ook echt kunnen helpen met een chirurgische ingreep. Dit zijn mensen die vaak al jarenlang met lage rugpijn te maken hebben, meerdere artsen hebben gezien en verschillende behandelingen hebben geprobeerd. Met deze Tool kun je dit proces straks aanzienlijk versnellen.” Behalve tijdswinst is de verwachting dat de Tool ook de kans op succes van een behandeling zal kunnen voorspellen, aldus onderzoeker Miranda van Hooff van de Sint Maartenskliniek: “Omdat je het behandeladvies baseert op de ervaringen en resultaten van duizenden patiënten met dezelfde symptomen, kun je de patiënt ook een betrouwbare voorspelling geven van de uitkomst van zijn/haar behandeling. Omdat je gelijk de meest optimale behandeling kiest, voorkom je bovendien onnodige onderzoeken en behandeltrajecten. Dit draagt onder andere bij aan lagere zorgkosten. Maar nog belangrijker is natuurlijk dat de patiënt na de juiste behandeling zelf weer sneller zijn eigen dagelijks leven kan oppakken.”

Bron: Sint Maartenskliniek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen