Wereld Trombose dag #afib

Array

LUMC activiteiten rondom Wereld Trombose Dag #afib
Maandag 13 oktober is de eerste Wereld Trombose Dag. Op deze dag krijgt de ziekte trombose nationaal en internationaal aandacht via diverse activiteiten. Ook het LUMC doet mee.

Bloedstolsels

Trombose is een levensgevaarlijke aandoening waarbij er in de bloedvaten spontaan een bloedstolsel ontstaat. Dit bloedstolsel blokkeert het bloedvat en de bloedsomloop en veroorzaakt daarmee schade aan de omringende weefsels en organen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een trombosebeen. Ook kan een bloedstolsel losschieten en verderop schade aanrichten, resulterend in een hartinfarct, beroerte of longembolie.

tromboseOnderzoek naar trombose
Wetenschappelijk onderzoek aan het LUMC heeft als doel om de ziekte trombose te voorkomen, eerder te signaleren en beter te behandelen. Een van de belangrijkste ontdekkingen op het gebied van trombose wereldwijd was ‘Factor V Leiden’. Dit is de meest voorkomende risicofactor voor trombose die, zoals de naam al doet vermoeden, ontdekt werd door wetenschappers van het LUMC.

Activiteiten op de Leidse zaterdagmarkt op 11 oktober
Artsen en onderzoekers staan 11 oktober op de Leidse zaterdagmarkt met een marktkraam om u meer te vertellen over de ziekte trombose. Ook kunt u een poging wagen om een bloedstolsel in het doel te schieten, daarbij kans makend op mooie prijzen.

LUMC Publiekslezing
Maandag 13 oktober om 19.30 uur is er een publiekslezing over trombose in het hoofdgebouw van het LUMC. Arts dr. Erik Klok en onderzoeker dr. Mettine Bos zullen een brug slaan tussen wetenschappelijk onderzoek en de toepasbaarheid daarvan in de spreekkamer. Ook zal aandacht worden besteed aan de symptomen en herkenning van trombose.

Voor het bijwonen van deze lezing kunt u zich hier inschrijven.

Professionele lezing op 13 oktober
Voorafgaand aan de publiekslezing wordt op 13 oktober om 17.00 uur een lezing gegeven voor professionals: huisartsen, internisten, onderzoekers en andere belangstellenden. Prof. Frits Rosendaal en dr. Erik Klok zullen daarbij ingaan op de risicofactoren en huidige en nieuwe therapieën voor veneuze trombose. Aansluitend is er een borrel in het Paleijhs. Wij hopen u in groten getale te mogen ontvangen!

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen