Wereld Trombose dag #afib

0
385

LUMC activiteiten rondom Wereld Trombose Dag #afib
Maandag 13 oktober is de eerste Wereld Trombose Dag. Op deze dag krijgt de ziekte trombose nationaal en internationaal aandacht via diverse activiteiten. Ook het LUMC doet mee.

Bloedstolsels

Trombose is een levensgevaarlijke aandoening waarbij er in de bloedvaten spontaan een bloedstolsel ontstaat. Dit bloedstolsel blokkeert het bloedvat en de bloedsomloop en veroorzaakt daarmee schade aan de omringende weefsels en organen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een trombosebeen. Ook kan een bloedstolsel losschieten en verderop schade aanrichten, resulterend in een hartinfarct, beroerte of longembolie.

tromboseOnderzoek naar trombose
Wetenschappelijk onderzoek aan het LUMC heeft als doel om de ziekte trombose te voorkomen, eerder te signaleren en beter te behandelen. Een van de belangrijkste ontdekkingen op het gebied van trombose wereldwijd was ‘Factor V Leiden’. Dit is de meest voorkomende risicofactor voor trombose die, zoals de naam al doet vermoeden, ontdekt werd door wetenschappers van het LUMC.

Activiteiten op de Leidse zaterdagmarkt op 11 oktober
Artsen en onderzoekers staan 11 oktober op de Leidse zaterdagmarkt met een marktkraam om u meer te vertellen over de ziekte trombose. Ook kunt u een poging wagen om een bloedstolsel in het doel te schieten, daarbij kans makend op mooie prijzen.

LUMC Publiekslezing
Maandag 13 oktober om 19.30 uur is er een publiekslezing over trombose in het hoofdgebouw van het LUMC. Arts dr. Erik Klok en onderzoeker dr. Mettine Bos zullen een brug slaan tussen wetenschappelijk onderzoek en de toepasbaarheid daarvan in de spreekkamer. Ook zal aandacht worden besteed aan de symptomen en herkenning van trombose.

Voor het bijwonen van deze lezing kunt u zich hier inschrijven.

Professionele lezing op 13 oktober
Voorafgaand aan de publiekslezing wordt op 13 oktober om 17.00 uur een lezing gegeven voor professionals: huisartsen, internisten, onderzoekers en andere belangstellenden. Prof. Frits Rosendaal en dr. Erik Klok zullen daarbij ingaan op de risicofactoren en huidige en nieuwe therapieën voor veneuze trombose. Aansluitend is er een borrel in het Paleijhs. Wij hopen u in groten getale te mogen ontvangen!

Bron: LUMC