Virtual reality-bril voor onderzoek naar anorexia nervosa

anorexia-nervosaEen virtual reality-bril, de Oculus Rift, voor onderzoek naar anorexia nervosa. Dat is het resultaat van de samenwerking tussen onderzoekster Anouk Keizer van de Universiteit Utrecht, ICT-dienstverlener Ordina en instelling Altrecht Eetstoornissen Rintveld.  Keizer gaat gebruik maken van de Oculus Rift voor onderzoek naar de lichaamsbeleving van mensen met anorexia nervosa.

Keizers onderzoek is een vervolg op haar promotieonderzoek. In haar nieuwe onderzoek staat de vraag centraal hoe mensen met anorexia nervosa hun eigen lichaamsafmeting en lichaamsvorm beleven.

3d-model
Tijdens het onderzoek krijgen de proefpersonen een Oculus Rift op. Met behulp van deze virtuele bril zien ze niet hun eigen lichaam, maar een driedimensionaal model met een gezond gewicht. Vervolgens wordt het eigenlijke, fysieke lichaam van de proefpersoon aangeraakt. Op het virtuele lichaam lijkt de proefpersoon, dankzij de Oculus Rift, op dezelfde plek te worden aangeraakt. Het idee is dat de hersenen de fysieke en virtuele aanraking tot één gebeurtenis integreren. Het gevolg kan zijn dat de patiënte het idee krijgt dat het virtuele lichaam haar eigen lichaam is.

Toekomstige behandeling
Het is denkbaar dat deze toepassing in de toekomst een bijdrage gaat leveren aan de behandeling van patiënten met anorexia. Daarnaast kan het onderzoek voor aanknopingspunten zorgen voor de behandeling van andere eetstoornissen met behulp van moderne technologie.

Anouk Keizer is voor de realisatie van de virtual reality-toepassing terechtgekomen bij de afdeling SMART Technologies van Ordina. Die is in staat om op slimme wijze nieuwe technologieën toepasbaar te maken in het dagelijks leven.

Bron: Univeriteit Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen