Bijzondere onderscheiding voor directeur CCUVN

0
497

Tineke Markus, directeur van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN), ontving zaterdag 20 september de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau uit handen van de burgemeester. Zij kreeg deze bijzondere onderscheiding onder meer vanwege haar tomeloze inzet binnen diverse goededoelenorganisaties.

De uitreiking vond plaats tijdens een grote informatieve bijeenkomst voor crohn- en colitispatiënten in het UMCU te Utrecht. Markus is directeur van de CCUVN, een patiëntenvereniging uit Woerden voor mensen met een chronische darmaandoening.

Uitreiking Lintje CCUVN TinekeCCUVN
Markus was totaal verrast toen burgemeester Divendal van Ronde Venen tussen twee medische lezingen door op het podium stapte en haar uitnodigde om naar voren te komen. Divendal sprak over haar tomeloze energie en de diverse projecten waarbij Markus als trekker optreedt, die ertoe leiden dat ze deze onderscheiding ontving. Een korte bloemlezing:

Sinds 1995 is Markus directeur van de CCUVN. Zij heeft zelf de ziekte van Crohn en weet dus wat het betekent om een chronische darmaandoening te hebben. Zij is voor 36 uur in de week in dienst, voor die uren ontvangt zij salaris. Voor de overige activiteiten zet zij zich echter belangeloos in. En dat is niet niets, Markus maakt werkweken van ten minste 50 uur.

Markus heeft met haar werk voor de CCUVN zowel nationaal als internationaal een professionele uitstraling gerealiseerd voor de patiëntenvereniging. De CCUVN neemt deel aan de ECCO (European Crohn’s and Colitis Organisation). Volgens burgemeester Divendal is de CCUVN een van de kleinere patiëntenverenigingen in Europa, maar wel de meest toonaangevende. Dit is vooral te danken aan Markus, die in Europa aanzien en vertrouwen geniet. Ook in Nederland genieten de CCUVN en Markus aanzien. Regelmatig is Markus de trekker van initiatieven waarbij organisaties samenwerken. Daarnaast geniet de CCUVN, en Markus als persoon, aanzien en vertrouwen in medische kringen waardoor zij met regelmaat wordt uitgenodigd voor projecten met zorgverleners en patiëntenorganisaties. Ook op het politieke vlak staat Markus haar mannetje, zo maakte zij zich bijvoorbeeld sterk voor toiletten in de trein en de vergoeding van dure geneesmiddelen. Zij is altijd bij alle activiteiten de spin in het web en het gezicht van de CCUVN. Zelden laat zij verstek gaan, wat eens te meer opmerkelijk is omdat de ziekte van Crohn een aandoening is met een wispelturig karakter. Bijzonder is dat Markus naast haar directiewerkzaamheden ook nog een warm hart heeft voor de leden, en zij regelmatig een beller te woord staat met advies of gewoon een luisterend oor.

Sloppenwijk Kenia
Markus zocht ook andere activiteiten buiten de Nederlandse grenzen. Zij is sinds 2006 bestuurslid van de door haar en haar dochter opgerichte stichting Eldo-Excel, een leercentrum/school in de sloppenwijk van het stadje Eldoret in Kenia. In 2006 was zij daar op bezoek en werd zij getroffen door de armoedige en gebrekkige omstandigheden waarin leerlingen van deze school onderwijs moeten volgen. Eenmaal thuis liet dit haar niet meer los en organiseerde zij diverse inzamelacties en richtte zij een stichting op. Nu hebben kansarme kinderen in Eldoret zicht op een betere toekomst. Het leercentrum is gegroeid van 75 naar 310 leerlingen en vijf leerlingen zijn inmiddels doorgestroomd naar de universiteit.

Jubileumjaar
In 2014 bestaat de CCUVN 35 jaar. Het bestuur van de vereniging vond het jubileumjaar een gepast moment om de bijzondere prestaties en tomeloze energie en inzet van Markus op deze wijze te waarderen.
Markus was zeer verrast door deze bijzondere erkenning. ‘Ik had al dit werk nooit kunnen doen zonder de steun van mijn partner Koos, die mij al 35 jaar door dik en dun steunt. En natuurlijk ook mijn vier kinderen en het team van collega’s, vrijwilligers in het land en alle leden van de CCUVN’, sprak een geëmotioneerde Markus.