Acupunctuur was nog nooit zo populair

Array

acupunctuurMet je arts op zoek naar de beste verlichting
Meer dan honderdtwintig acupuncturisten en anesthesisten waren op 27 september in Bunnik bijeen voor het thema pijnbestrijding. De medici waren in Bunnik voor een nascholingsdag van de NERF, een stichting voor onderzoek- en opleiding v. acupunctuur. Anesthesioloog gespecialiseerd in acupunctuur dr. Dominik Irnich belichtte de mogelijkheden in pijnbestrijding middels acupunctuur.

Seminar in Bunnik
Uit wetenschappelijke studies blijkt hoe effectief de behandeling is. Acupunctuur wordt in Engeland en Duitsland volop ingezet waar het erkend is als medisch specialisme. In Nederland werden op 27 september de koppen bij elkaar gestoken en werden studies en behandelwijzen besproken tegen klachten bij ondermeer lage rugpijn, hoofdpijn, knieklachten of problemen bij de ademhaling veroorzaakt door pijn, allergie en astma. “Acupunctuur is een patiëntvriendelijke en bijwerkingvrije, aanvullende therapie die op basis van kostefficiëntie en bewezen effect een cruciale rol kan spelen in pijnbestrijding.” aldus Irnich. Hij bevestigt wat vml. NAAV-voorzitster en hoofdredactrice Oei-Tan al eerder in persberichten heeft gepubliceerd.

Waarom nascholing?
Acupunctuur is in Nederland geen medisch specialisme, omdat het als zodanig nog niet wordt erkend door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunde. Acupunctuur wordt (dus) ook nog niet onderwezen in het medische curriculum. Op sommige faculteiten wordt acupunctuur aangeboden als keuzevak. Wat loont het voor artsen in Nederland om zich te scholen in de acupunctuur als het niet erkend wordt als medisch specialisme? De Vries anesthesioloog en bestuurslid van de NERF licht toe: “Voor reguliere artsen biedt acupunctuur een arsenaal aan mogelijkheden om patiënten verder te helpen waar de reguliere geneeskunde onvoldoende mogelijkheden heeft. In het ziekenhuis zijn veel momenten waarop acupunctuur kan bijdragen aan de zorg voor patiënten, te denken valt aan postoperatieve misselijkheid en pijn, klachten bij chemotherapie of pijnbestrijding.”

Pijn willen we aanpakken
Pijn is een onderdeel in de medische wetenschap waar nog veel in gewonnen kan worden. “We kunnen simpelweg niet alles. Daarom is het van groot belang om te blijven kijken naar alle mogelijkheden die we kunnen benutten om de patiënt goed te behandelen. De wetenschappelijke bewijsvoering voor de effectiviteit van acupunctuur die op dit seminar zijn gepresenteerd zijn daarin van grote waarde.” aldus de Vries “Hierin wordt onomstotelijk aangetoond dat acupunctuur zeker zo effectief is als de standaardtherapie die nu gegeven wordt voor pijn bij lage rugklachten, nekklachten, artrose van de knie en hoofdpijn.”
Dit is een origineel bericht van Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen