#EADV2014 Philips introduceert BlueControl: draagbare blauwe LED-lamp voor behandeling psoriasis vulgaris

Philips introduceert BlueControl voor behandeling van psoriasis vulgaris, #EADVams #EADV2014 ‘s werelds eerste draagbare blauwe LED-lamp
Philips N.V. kondigt de introductie aan van Philips BlueControl, een klinisch getest draagbaar medisch hulpmiddel2 dat gebruik maakt van blauw LED-licht om milde tot matige gevallen van psoriasis vulgaris onder controle te krijgen. Philips BlueControl wordt gepresenteerd aan een gezelschap van internationale medisch professionals tijdens het congres van de European Academy of Dermatology & Venereology (EADV) in Amsterdam die van 8 t/m 12 oktober 2014 wordt gehouden. De lamp wordt op doktersvoorschrift verkrijgbaar en zal vanaf oktober 2014 worden geleverd via distributeurs in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.


Psoriasis patiënten wereldwijd
Psoriasis treft zo’n 125 miljoen mensen wereldwijd, van wie 80% lijdt aan de meest gangbare vorm, psoriasis vulgaris3. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een versnelde deling van huidcellen, die gepaard gaat met pijnlijke ontstekingen. De fysieke en psychologische effecten van de huidziekte kunnen slopend zijn. Patiënten hebben last van schilferige rode plekken en afbladderende huid, vaak op zichtbare delen van het lichaam4.

Verlaging van 50% in symptomen
Philips heeft samen met het universiteitsziekenhuis van Aken een klinisch onderzoek uitgevoerd waarbij de werkzaamheid en veiligheid van Philips BlueControl zijn onderzocht voor de behandeling van de symptomen van psoriasis vulgaris. Tijdens het onderzoek, dat vier maanden duurde en in juni 2014 is afgerond, zijn patiënten 12 weken lang behandeld. De resultaten lieten een gemiddelde verlaging van 50% in de symptomen zien op basis van de Local Psoriasis Area Severity Index (PASI), een scoresysteem waarmee de ernst van psoriasisplaques kan worden gemeten (aan de hand van dikte, roodheid en schilfering). Er zijn geen nadelige bijwerkingen van de behandeling met blauw LED-licht gevonden.

Patient centraal
Philips BlueControl is ontwikkeld om eenvoudig in de dagelijkse routine van de patiënt te worden geïntegreerd. Door het gebruik van de lamp hoeven patiënten minder vaak naar de dokter. De lamp kan eenvoudig met een band aan geaffecteerde armen, benen, ellebogen en knieën worden bevestigd. De behandeling met blauw LED-licht zonder UV-straling wordt mogelijk gemaakt door 40 hoogintensieve blauwe LED-lampjes met aanpasbare lichtinstellingen. Bij het ontwerp van het apparaat stond de patiënt centraal. De lamp werkt op batterijen en kan altijd en overal worden gebruikt.

“Ons onderzoek toont aan dat de behandeling met blauw LED-licht de snelle celdeling vertraagt6 en ook de ontstekingen kan verminderen7. Dankzij dit onderzoek hebben we voor het eerst een baanbrekend behandelapparaat kunnen ontwikkelen dat echt verschil kan maken in het leven van patiënten met psoriasis vulgaris”, aldus Matthias Born, hoofd Clinical Affairs van de afdeling Light & Health van Philips.

Langdurige samenwerking met klinische en academische partners
LED-lampen voor medische behandelingen hebben speciale eigenschappen nodig, die verder gaan dan die van conventionele LED-lampen. Denk hierbij aan een hoge intensiteit en functionele aanpassingen, zoals gepulst LED-licht. Philips BlueControl is het resultaat van grondig onderzoek in samenwerking met klinische en academische partners en van een complex optimalisatieproces om integratie van medisch-toepasbare eigenschappen in een compact, gebruiksvriendelijk ontwerp mogelijk te maken.

Philips BlueControl was te zien tijdens de Philips Innovation Experience op 29-30 september en 1 oktober in Eindhoven.

1 Data on file at Philips B.V. (see ClinicalTrials.gov; Identifier(s): NCT02004847)
2Class IIa European CE Certificate
3 National Psoriasis Foundation. “Facts About Psoriasis”. Psoriasis.org, accessed October 5, 2012 (http://www.psoriasis.org/document.doc?id=1492)
4 Schmid-Ott G et al. Hautarzt, 2005; 56: 466-72
5 Weinstabl A et al. Dermatology, 2011; 223(3): 251- 9
6. Liebmann J, Born M, Kolb-Bachofen MV. JID, 2010; 130: 259-269
7. Fischer M et al. Experimental Dermatology, 2013; 22: 554-563


Bron: Philips

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen