Maastricht UMC+ op 13 oktober in het teken van trombose

Maastricht UMC+ op 13 oktober in het teken van trombose
Op maandag 13 oktober 2014 heeft Maastricht UMC+ in het kader van Wereld Trombose Dag speciaal aandacht voor de veelvoorkomende vaatziekte trombose. Wereldwijd wordt er op die dag aandacht gevraagd voor de gevaren van trombose en willen artsen en onderzoekers op een toegankelijke manier informatie verstrekken over deze vaatziekte. In het Maastricht UMC+ zijn die dag ook tal van activiteiten georganiseerd.

Trombose is een aandoening waarbij bloedstolsel in (slag-)aders wordt gevormd. Dat zorgt voor een verminderde bloedtoevoer en kan onder andere leiden tot een hartinfarct of beroerte. Rudolf Virchow is de eerste onderzoeker van het fenomeen trombose. Op de geboortedatum van deze vooraanstaande wetenschapper beleeft de ‘World Thrombosis Day’ zijn vuurdoop. Het wereldwijde evenement gaat in de toekomst jaarlijks plaatsvinden op 13 oktober.

trombosedagTijdens het dagprogramma kunnen bezoekers van het Maastrichtse ziekenhuis onder andere speeddaten met artsen en apotheker en al hun vragen over trombose aan hen stellen, het laboratorium bezoeken en stollingstesten laten uitvoeren. In de Serrehal van het ziekenhuis is een speciale informatiemarkt ingericht.

Geïnteresseerden kunnen zich tevens aanmelden voor het avondprogramma. Er worden onder andere lezingen verzorgd door diverse specialisten op het gebied van trombose en bezoekers kunnen demonstraties en workshops bijwonen over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van tromboseonderzoek van het Maastricht UMC+. Daarnaast zullen de unieke documentaires ‘Red meets White’ en ‘Red meets Gold’ worden vertoond, waarbij Maastrichtse trombosewetenschappers op de voet worden gevolgd tijdens hun onderzoek op de Mont Blanc en in de Amstel Gold Race.

Inschrijven voor het avondprogramma kan via: [email protected] of telefonisch via 043-3881674 (maandag t/m donderdag van 9.00-16.30 uur) (vooraanmelding vereist)

Het volledige programma van 13 oktober is hier te vinden. Meer algemene informatie over de ‘World Thrombosis Day’ is te vinden via de website van de International Society on Thrombosis and Haemostasis www.isth.org

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen