Gemeente ook online niet klaar voor nieuwe zorgtaken

Array

Slechts 17 van de 403 gemeenten halen een voldoende voor de digitale dienstverlening op hun websites op het gebied van het sociale domein.  Dat blijkt uit onderzoek dat de SIMgroep, e-dienstverlener voor de overheid, 1 oktober publiceerde. Vanaf 1 januari 2015 krijgen gemeenten er 3 grote taken bij:

  • AWBZ (begeleiding en verzorging van inwoners met een beperking)
  • Jeugdzorg (maatschappelijke zorgvoorzieningen voor jongeren)
  • Participatiewet (re-integratie en deelname van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt)

De SIMgroep beoordeelde de gemeentelijke websites op de kwaliteit van de informatievoorziening over het sociale domein en op de dienstverlening. Het gemiddelde rapportcijfer is een 4.3 en meer dan 120 gemeenten haalden een 3 of lager.

zorgtaken gemeenteOp 113 websites van gemeenten is nog geen formulier te vinden waarmee burgers aazorgtaken gemeenteelen. De informatievoorziening over de decentralisatie scoort wel goed: 228 sites krijgen een voldoende en 62 zijn heel goed.

Een deel van deze taken hebben de gemeenten nu ook al, een deel nemen zij over van de Rijksoverheid.

Veel tijd om de digitale dienstverlening op orde te krijgen is er niet meer. Op 1 januari 2015 moeten gemeenten ook digitaal klaar zijn voor de taken die ze er door de decentralisatie bij krijgen.

Bron: Bericht ANP; SIMgroep, NJI

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen