Patient met verdenking op Ebola naar Erasmus MC

Array

Gisteravond meldde zich een man die was teruggekomen uit Sierra Leone op de Huisartsenpost Drechtsteden met symptomen die mogelijk lijken op Ebola. Hierop is hij tijdelijk in quarantaine opgenomen in het ASZ en daarna met de ambulance binnengebracht in het Erasmus MC.

Steven Hofdom, crisiscoördinator: “Het Erasmus MC is aangewezen als landelijk diagnostisch centrum en doet alle bloedbepalingen van patiënten die mogelijk ebola hebben.

Erasmus-MC

Veilig
De besmette patiënt wordt vervoerd naar een speciaal ingerichte verpleegafdeling. Hierbij wordt de BHV en beveiliging ingeschakeld om de gangen vrij te houden en bezoekers en medewerkers op een veilige afstand te houden. “Dat is minimaal vijf meter”, zegt Hofdom.

Internationaal
Hofdom “De ebola-uitbraak is internationaal, en de kans is aanwezig dat er een slachtoffer met het virus in Nederland terechtkomt. De man die rond negen uur onwel werd op de HAP Drechtsteden met een verdenking op ebola, gaat dat naar het Erasmus MC.”

 

Besmetten via direct contact
Mensen kunnen, als zij ziek geworden zijn, andere mensen besmetten via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet. Verspreiding van het virus via de lucht (bijvoorbeeld door niezen of hoesten), is nog nooit aangetoond.
De tijd tussen het oplopen van het ebolavirus en ziek worden is gemiddeld een week. Een patiënt is besmettelijk als er klachten ontstaan zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Daarnaast kunnen nog een groot aantal andere klachten ontstaan. Het meest kenmerkende van de ziekte is dat het virus ontstekingen van kleine bloedvaatjes kan geven. Het gevolg daarvan is dat patiënten op verschillende plaatsen in het lichaam bloedingen kan krijgen. Op dat moment is de patiënt het meest besmettelijk. Ebola is een zeer zeldzame ziekte maar zo nu en dan is er een lokale uitbraak in Afrika. Om besmet te worden moet je in direct contact zijn geweest met mensen of dieren die besmet zijn met het ebolavirus.

Bestrijding en preventie
Een ebola-uitbraak wordt bestreden door patiënten snel te herkennen, en af te zonderen (te isoleren) zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die in direct contact zijn geweest met een patiënt worden een tijdlang gevolgd/gemonitord  om te kijken of zij ook ziek worden. Is dat het geval dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waarbij zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd. Door een bloedonderzoek kan men in het laboratorium aantonen of mensen besmet zijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen