Patient met verdenking op Ebola naar Erasmus MC

0
401

Gisteravond meldde zich een man die was teruggekomen uit Sierra Leone op de Huisartsenpost Drechtsteden met symptomen die mogelijk lijken op Ebola. Hierop is hij tijdelijk in quarantaine opgenomen in het ASZ en daarna met de ambulance binnengebracht in het Erasmus MC.

Steven Hofdom, crisiscoördinator: “Het Erasmus MC is aangewezen als landelijk diagnostisch centrum en doet alle bloedbepalingen van patiënten die mogelijk ebola hebben.

Erasmus-MC

Veilig
De besmette patiënt wordt vervoerd naar een speciaal ingerichte verpleegafdeling. Hierbij wordt de BHV en beveiliging ingeschakeld om de gangen vrij te houden en bezoekers en medewerkers op een veilige afstand te houden. “Dat is minimaal vijf meter”, zegt Hofdom.

Internationaal
Hofdom “De ebola-uitbraak is internationaal, en de kans is aanwezig dat er een slachtoffer met het virus in Nederland terechtkomt. De man die rond negen uur onwel werd op de HAP Drechtsteden met een verdenking op ebola, gaat dat naar het Erasmus MC.”

 

Besmetten via direct contact
Mensen kunnen, als zij ziek geworden zijn, andere mensen besmetten via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet. Verspreiding van het virus via de lucht (bijvoorbeeld door niezen of hoesten), is nog nooit aangetoond.
De tijd tussen het oplopen van het ebolavirus en ziek worden is gemiddeld een week. Een patiënt is besmettelijk als er klachten ontstaan zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Daarnaast kunnen nog een groot aantal andere klachten ontstaan. Het meest kenmerkende van de ziekte is dat het virus ontstekingen van kleine bloedvaatjes kan geven. Het gevolg daarvan is dat patiënten op verschillende plaatsen in het lichaam bloedingen kan krijgen. Op dat moment is de patiënt het meest besmettelijk. Ebola is een zeer zeldzame ziekte maar zo nu en dan is er een lokale uitbraak in Afrika. Om besmet te worden moet je in direct contact zijn geweest met mensen of dieren die besmet zijn met het ebolavirus.

Bestrijding en preventie
Een ebola-uitbraak wordt bestreden door patiënten snel te herkennen, en af te zonderen (te isoleren) zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die in direct contact zijn geweest met een patiënt worden een tijdlang gevolgd/gemonitord  om te kijken of zij ook ziek worden. Is dat het geval dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waarbij zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd. Door een bloedonderzoek kan men in het laboratorium aantonen of mensen besmet zijn.