In Spanje drie mensen in isolatie om ebola

ziekenhuisbedIn Spanje zijn drie mensen in een ziekenhuis in quarantaine geplaatst waaronder de echtgenoot van de besmette verpleegkundige. Dit is op een persconferentie bekend gemaakt door de Spaanse autoriteiten.  Tot het drietal behoort  een collega van de besmette verpleegkundige. Deze heeft diarree, een van de symptomen van ebola. Aan de andere symptoom, koorts, lijdt deze niet. De derde opgenomen persoon is iemand die recent in West-Afrika is geweest.

De incubatietijd van het virus is drie weken, de drie worden de komende tijd in het Madrileense ziekenhuis gecontroleerd op verschijnselen van ebola. Ook wordt onderzocht of er ook gezondheidsmaatregelen getroffen moeten worden bij meer mensen met wie de vrouw de afgelopen tijd in contact is geweest.
De verpleegkundige is de eerste patiënt  die  in Europa  besmet is met ebola. Gisteravond werd bekend dat zij aan de ziekte lijdt. Ze heeft de ziekte opgelopen in een ziekenhuis waar een Spaanse ebola-patiënt werd behandeld, een missionaris die  in West-Afrika werd besmet.

De verpleegkundige werd ziek  en meldde zich bij haar werkgever.  Dat ziekenhuis vond het niet nodig om haar op te nemen. Een paar dagen later, toen de klachten verergerden, meldde de vrouw zich bij een ander ziekenhuis, dat haar wel opnam.

Inmiddels is de vrouw  weer terug naar het ziekenhuis waar ze zelf werkt. De directeur heeft toegegeven dat het beter was geweest als de vrouw bij haar eerste  klachten direct was opgenomen.

Een eerdere melding dat de vrouw op vakantie was gegaan bleek niet juist en men gaat ervan uit dat zij in Madrid is gebleven.
Bron: NOS