Publieksdag ziekte van Lyme, van infectie en afweer naar klinische verschijnselen

lyme1-200x18311 oktober informatiemiddag Lyme en afweersysteem
Op zaterdag 11 oktober organiseert de Nederlandse vereniging voor Immunologie (NVVI) in samenwerking met het Lyme Expertisecentrum van het Radboudumc een informatiemiddag over het menselijk afweersysteem, en in het bijzonder de ziekte van Lyme. De informatiemiddag is in het kader van het 50-jarig bestaan van de NVVI. Immunologen van de acht Nederlandse Universitair Medische Centra geven hierbij inzicht in de wereld van het afweersysteem. Het Nijmeegse programma met als thema: “Ziekte van Lyme: van infectie en afweer naar klinische verschijnselen” vindt plaats in het auditorium van het Radboudumc en is voor iedereen toegankelijk.

Afweersysteem
De ziekte van Lyme heeft alles te maken met het menselijk afweersysteem. Na een tekenbeet probeert het afweersysteem de ziekteverwekker, de in teken voorkomende Borrelia bacterie, op te ruimen. Helaas lukt dit niet altijd. Soms weet de bacterie het afweersysteem effectief te omzeilen, met ziekte tot gevolg. Het Lyme expertisecentrum van het Radboudumc doet onder meer onderzoek naar diagnose, oorzaken en gevolgen en behandelt patiënten met de ziekte van Lyme.

Programma
Tijdens de informatiemiddag gaan deskundigen in op vragen als: Hoe reageert het afweersysteem op de Borrelia bacterie en hoe kunnen we deze kennis gebruiken voor diagnose en behandeling? Welke behandelingen zijn er en hoe ziet de toekomst van het Lyme-onderzoek eruit? Het programma is als volgt:

13.00-13.30 uur Introductie in de Immunologie en 50 jaar NVVI

13.30-14.00 uur Lyme in het heden en verleden: ervaringen vanuit een huisartsenpraktijk op Ameland

14.00-14.30 uur Pauze

14.30-15.00 uur De ziekte van Lyme: enkele voorbeelden uit de academische praktijk

15.00-15.30 uur Onderzoek naar de afweerrespons tegen Borrelia

15.30-16.00 uur Round-table discussie: Onderzoek naar de ziekte van Lyme in de toekomst

 

Aanmelden

Deelname aan de informatiemiddag is gratis. In verband met de beschikbare ruimte, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Aanmelden kan door een email te sturen naar: [email protected].
Zie voor meer informatie ook: www.dutchsocietyimmunology.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen