Feestelijke opening locatie bevolkingsonderzoek borstkanker Amsterdam

Array

borstkankerIn de borstkankermaand, op 23 oktober, is de officiële opening van het nieuwe vaste onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Midden-West. Presentatrice Chazia Mourali zal bij deze bijzondere gelegenheid haar licht laten schijnen over het bevolkingsonderzoek borstkanker. De nieuwe locatie is aan de Amstelboulevard 134-138 in Amsterdam.

Het bevolkingsonderzoek borstkanker bestaat in Nederland al bijna 25 jaar. De meeste mensen kennen het van de mobiele onderzoekscentra (‘de bus’). Ook Bevolkingsonderzoek Midden-West werkt met deze mobiele units. Daarnaast zijn er enkele vaste onderzoekscentra, zoals nu dus aan de Amstelboulevard. Deze locatie is gelegen in de nabijheid van station Amsterdam Amstel, dus goed bereikbaar met openbaar vervoer. Het ruime en mooi ingerichte onderzoekscentrum is uitgerust met de meest geavanceerde apparatuur voor het maken van röntgenfoto’s van de borst. Ook is de locatie goed toegerust op het ontvangen van vrouwen die rolstoelgebonden zijn.

Wat houdt het onderzoek in?
Vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging. Zij krijgen het onderzoek gratis aangeboden. Het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht georganiseerd door Bevolkingsonderzoek Midden-West. Jaarlijks screent Bevolkingsonderzoek Midden-West circa 240.000 vrouwen op borstkanker. Het borstonderzoek wordt deskundig uitgevoerd door speciaal hiervoor opgeleide radiodiagnostisch laboranten en duurt ongeveer 20 minuten.

Betere genezingskansen
Borstkanker is in Nederland een groot gezondheidsprobleem. Elk jaar overlijden ongeveer 3.500 vrouwen aan borstkanker. Een zorgvuldig georganiseerd bevolkingsonderzoek is een belangrijke manier om de sterfte aan borstkanker terug te dringen. Er is bewezen dat door het bevolkingsonderzoek elk jaar ongeveer 775 vrouwen minder overlijden aan borstkanker. Door de ziekte met röntgenfoto’s in een vroeg stadium op te sporen, wordt de kans op genezing namelijk aanzienlijk groter. Voor verwijzing en diagnostiek naar aanleiding van het bevolkingsonderzoek zijn goede afspraken met huisartsen en ziekenhuizen. Het is belangrijk om regelmatig deel te nemen, ook als bij het vorige onderzoek geen afwijkingen zijn gevonden. Vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek hebben 50% minder kans te overlijden aan borstkanker dan vrouwen die niet meedoen.
Dit is een origineel bericht van Bevolkingsonderzoek Midden-West
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen