Eerste Nederlandse ziekenhuis met een unieke barcode op alle medische hulpmiddelen

Array

veiligheid safety firstBernhoven is het eerste ziekenhuis in Nederland dat volgens de GS1 standaard voor traceerbaarheid in de gezondheidszorg werkt. Een uitgebreide internationale test (GS1-test Global Traceability Standard for Healthcare) heeft 10 oktober laten zien dat zij op ieder medisch hulpmiddel voor de OK een unieke barcode hebben. Hierdoor realiseren zij volledige traceerbaarheid.

Bernhoven heeft tijdens de test laten zien dat zij volledige controle hebben over hun logistieke processen met behulp van GS1-standaarden. Belangrijk om te weten is welke medische hulpmiddelen bij welke patiënt gebruikt zijn. Om zo veilig mogelijk te werken, moeten deze snel en makkelijk worden geregistreerd en goed controleerbaar, en dus traceerbaar, zijn.

Glansrijk door internationale GS1 toets
Janice Kite, director Traceability in Healthcare bij GS1 Global Office, is aan de hand van de checklist traceerbaarheid, bestaand uit 61 controlepunten, nagegaan of Bernhoven volgens de GS1 standaard werkt. Uitvoerige gesprekken met betrokkenen en directie, en vooral de uitgebreide tour over de OK-afdeling, gaven Kite een goed beeld van de gang van zaken.

Kite heeft met eigen ogen gezien waar producten binnenkomen, wie deze scant, waar de informatie terechtkomt, wie dit kan inzien, waar de hulpmiddelen worden opgeslagen, wie deze opzoekt, hoe de expiratiedatum wordt gecontroleerd, wat er gebeurt als een hulpmiddel wordt toegepast en hoe de koppeling wordt gelegd naar de patiënt in het Elektronisch Patiënten Dossier.

De test geldt alleen voor de medische hulpmiddelen in de OK, dus (nog) niet alle producten in het ziekenhuis zijn voorzien van een GS1 barcode. De volgende stappen zijn om ook voor andere producten barcodering toe te passen en op andere afdelingen. Conclusie: Bernhoven heeft complete controle over de toepassing van medische hulpmiddelen binnen het ziekenhuis.

“Dit is een mooie bevestiging, waarmee we kunnen aantonen hoe we onze belangrijkste doelen – veiliger en efficiënter werken – kunnen bereiken op basis van GS1-standaarden”, vertelt Justin Bitter, Manager Bedrijfsvoering VE OK/CSA/PPO. “De volgende stap is dat de producten die nu nog door het ziekenhuis moeten worden ‘omgelabeld’ op termijn door de leveranciers zelf van een GS1 codering worden voorzien. De ziekenhuizen kunnen deze dan direct in hun (logistieke) processen gebruiken en zo de producten correct registeren.”

Complete controle over logistieke processen
Door de GS1-standaarden te gebruiken voor medische hulpmiddelen is een flinke slag gemaakt. De kans op fouten is afgenomen, bij een eventuele recall kan snel tot actie worden overgegaan en de voorraden zijn flink teruggeschroefd. Ieder medisch hulpmiddel voor de operatiekamer in het ziekenhuis is nu voorzien van een GS1 barcode. Omdat niet iedere leverancier zijn producten met een GS1 barcode aanlevert, heeft het ziekenhuis een eigen GS1 bedrijfsnummer, zodat alle producten op dezelfde manier geïdentificeerd kunnen worden. In de toekomst zal deze werkwijze binnen het ziekenhuis verder worden doorgevoerd.

Het ziekenhuis is blij met deze uitkomst. Bitter: “We lopen vooruit op de Europese regelgeving die zal volgen op regels die nu in de USA al van kracht zijn. Bernhoven is als een van de eerste in staat deze gegevens zelf aan te leveren aan het implantatenregister.Deze audit bevestigt dat onze werkwijze klopt, zij het met nog wat beperkingen in de markt.”

Met dit laatste doelt hij op het feit dat nog niet alle verpakkingen van de juiste standaarden zijn voorzien. In dat geval moeten we nu nog met ons eigen bedrijfsnummer de GS1 barcodering aanbrengen. “Het is belangrijk dat leveranciers inzien dat ze ziekenhuizen kunnen helpen. Bernhoven is zeker niet het enige ziekenhuis dat kiest voor de GS1-standaarden. Er zijn inmiddels zo’n twintig ziekenhuizen die er ook mee aan de slag zijn”.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen