Ebola: van lokale uitbraak tot mondiale uitdaging op het vlak van veiligheid

Array

Wat begon als een lokale uitbraak van het Ebola-virus in West-Afrika, is nu verder verspreid. Inmiddels heeft de eerste overdracht van het virus op Europese bodem plaatsgevonden. Terwijl het Europees Centrum voor ziektepreventie en bestrijding het risico van overdracht van Ebola in de EU als extreem laag beschouwd, vinden de leden dat de crisis door de internationale gemeenschap is onderschat.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er sinds 14 oktober 4.447 sterfgevallen, veroorzaakt door Ebola gemeld. Een resolutie van het Europees Parlement (EP) die op 18 september werd aangenomen, doet een oproep aan de Europese Commissie op om de inspanningen om de uitbraak te bestrijden, te intensiveren. De voorzitter van de commissie Ontwikkelingssamenwerking, Linda McAvan en de voorzitter van de commissie Milieu en Volksgezondheid, Giovanni La Via geven hun visie op de crisis.
ebola4Ebola in Europa
Linda McAvan legt eerst uit dat de “snelle verspreiding” van Ebola in de zwaarst getroffen landen kan worden toegeschreven aan “de armoede en de afwezigheid uitgebreide gezondheidszorg,” maar dat wij in Europa “het voordeel hebben van middelen die veel beter zijn dan die in West-Afrika.”
Op 6 oktober meldden de autoriteiten in Madrid een bevestigd geval van Ebola bij een verpleegassistent. In het licht van deze eerste overdracht van het virus in Europa zegt La Via: “De zeer hoge gezondheids- en preventieve normen verlagen het risico op Ebola in Europa maar het is niet mogelijk om geïsoleerde gevallen te vermijden.

Een mondiale uitdaging
In de resolutie van september van het Parlement noemden de leden de Ebola-uitbraak een mondiale uitdaging op het vlak van veiligheid, niet enkel een West-Afrikaans probleem. McAvan is van mening dat “om Ebola te verslaan, we het probleem bij de bron moeten aanpakken”. Ze noemt de toegezegde € 180 miljoen van de Europese Commissie als één  van de manieren waarop Europa kan bijdragen tot de bestrijding van de epidemie.
Wat betreft de onmiddellijke bedreiging voor Europa benadrukte La Via de noodzaak “om ervoor te zorgen dat de Europese gezondheidsstelsels op het stellen van de diagnose en de behandeling van Ebola zijn voorbereid, moest dat nodig zijn.” Op de vraag hoe bezorgd zij is over de dreiging, zegt McAvan overtuigd te zijn “dat als wij snel en op een gecoördineerde manier handelen, we het virus beheersbaar kunnen maken.” Zij zegt dat wanneer de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU bijeenkomen in Luxemburg op 20 oktober “zij moeten overwegen hoe snel internationale beloften van hulp kunnen worden omgezet in ziekenhuisbedden op de grond”.

Bron: EP

 

 

   

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen