Doorroken en stressvolle gebeurtenissen tijdens de zwangerschap niet gerelateerd

zwanger-en-rokenPromotie Chantal Beijers: Unhealthy behaviors during pregnancy
Dat het 13% van alle Nederlandse vrouwen tijdens de zwangerschap niet lukt om te stoppen met roken, kan waarschijnlijk niet verklaard worden door stressvolle gebeurtenissen in deze periode. Dat geldt wel voor het niet kunnen stoppen met alcohol tijdens de zwangerschap, en het opnieuw beginnen met roken ná de zwangerschap. Tot die conclusies komt Chantal Beijers in haar promotieonderzoek.

Stoppen met roken en alcohol tijdens de zwangerschap lijkt vanzelfsprekend, maar het lukt niet alle vrouwen om daadwerkelijk te stoppen. Uit eerder onderzoek blijkt dat naar schatting 13% van alle Nederlandse vrouwen blijft roken, en dat 50% alcohol gebruikt tijdens de zwangerschap. Bovendien begint 60% van de vrouwen, die het wel lukte om te stoppen met roken, na de bevalling opnieuw. Er is tot nu toe beperkt bewijs beschikbaar voor eventuele psychologische verschillen tussen vrouwen die doorgaan met roken en alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en de vrouwen die stoppen.

Beijers maakte voor haar onderzoek gebruik van de gegevens uit een grote cohortstudie. De promovenda trof geen relatie aan tussen doorgaan met roken en stressvolle gebeurtenissen tijdens de zwangerschap. Die relatie trof ze wel aan voor alcoholgebruik, dat lijkt in het bijzonder samen te gaan met conflicten met geliefden, betrokkenheid bij een misdrijf of zwangerschapsspecifieke gebeurtenissen. In overeenstemming met wat de promovenda en haar collega’s al verwachtten, blijkt een terugval in rookgedrag na de bevalling een relatie te vertonen met een gecompliceerde bevalling. Het identificeren van vrouwen met meer kans op risicovol gezondheidsgedrag tijdens de zwangerschap kan volgens Beijers een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van gezonde leefstijlstrategieën voor deze groep.

Curriculum Vitae
Chantal Beijers (1987) studeerde Public Health and Society aan de Universiteit van Wageningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij het Interdisciplinary Center Psychopathology and Emotion regulation (ICPE) van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMw. Beijers werkt als adviseur/epidemioloog bij het CBO. De titel van haar proefschrift luidt: “Unhealthy behaviors during pregnancy”.
Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen