Het succes van korte behandeling tegen resistente tuberculose bevestigd

aardeHet resultaat van de tienjarige samenwerking tussen Damiaanactie België en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) kan wereldwijd de tuberculosebestrijding in een stroomversnelling brengen.

De grootste huidige bedreiging in de strijd tegen tuberculose op wereldschaal is de groeiende multiresistente tuberculose-epidemie (MDR-tbc). De behandeling van deze ernstige aandoening is moeilijk omdat ze lang duurt en de tweedelijnsgeneesmiddelen bovendien giftig zijn. Het ITG werkte de laatste 10 jaar aan een korter en minder giftig behandelingsprogramma met de ondersteuning van Damiaanactie België. Deze verbeterde behandeling kan mogelijk een revolutie te weeg brengen in het globale management van de ziekte.

ITG’er Armand Van Deun en zijn collega’s ontwikkelden een behandeling van amper 9 maanden als onderdeel van het “Bangladesh-regime”. Deze behandeling vervangt de huidige aanbevolen behandeling van 18 tot 24 maanden. In 2010 rapporteerden de wetenschappers dat deze behandeling het slaagcijfer verhoogde van 65% naar 88% voor MDR-tbc-patiënten in Bangladesh. De behandeling bestaat uit een combinatie van bestaande medicijnen.

De wetenschappers bevestigden deze uitmuntende resultaten deze maand in International Journal of Tuberculosis and Lung Disease. De cijfers van 500 patiënten zijn slechts minimaal verslechterd ten opzichte van hun studie in 2010. Toen ging het om 200 patiënten. De vorsers bereikten een positief resultaat in ruwweg 85% van de gevallen, ondanks de stijgende niveaus van ernstige resistentie aan tweedelijnsgeneesmiddelen. Een kleinere studie in Niger bevestigde de uitstekende resultaten van de kortere behandeling.

In alle onderzoeken met het Bangladesh-plan kregen patiënten niet alleen een behandeling, maar ook intensieve socio-economische ondersteuning van Damiaanactie om de slaagkans van de behandeling te vergroten.

“Het ‘Bangladesh’ regime toont aan dat multiresistente tuberculose nu een behandelbare ziekte is geworden, zeker wanneer patiënten goed socio-economisch ondersteund worden. We kunnen resistentie vermijden als oude medicijnen optimaal gecombineerd worden en deze regels worden nageleefd in bestrijdingsprogramma’s wereldwijd. Dit betekent ook dat nieuwe tbc-medicijnen die momenteel ontwikkeld worden langer kunnen meegaan,” aldus prof. dr. Bouke de Jong, diensthoofd van de eenheid Mycobacteriologie van het ITG.

Het levensreddende plan wordt momenteel getest in de STREAM-studie, een formele klinische studie in Zuid-Afrika, Ethiopië en Vietnam. Dit zijn landen met een hoger aantal hiv-co-infecties in vergelijking met Bangladesh.

De samenwerking tussen de Damiaanactie, die dit jaar haar vijftigste verjaardag viert, en het ITG zorgde voor een aantal belangrijke doorbraken. Hieronder vallen de globale richtlijnen voor tuberculose-sputum microscopie en het feit dat kwaliteitsvolle standaarden voor sputum microscopie nu ook gegarandeerd kunnen worden in ontwikkelingslanden.

Beide organisaties, onder leiding van de Wereldgezondheidsorganisatie, speelden een belangrijke rol in de wereldwijde inspanningen om tuberculose te bestrijden. Damiaanactie en het ITG bundelen hun krachten tegen tuberculose in Bangladesh, Burundi, Democratische Republiek Congo, Niger, Nigeria en Rwanda.

Wereldwijd krijgen jaarlijks 9 miljoen mensen tuberculose waarvan er 2 miljoen de infectie veroorzaakt door het mycobacterium M. tuberculosis niet overleven. Zestig procent van alle nieuwe tuberculosegevallen komen voor in Azië. Afrika heeft het hoogste aantal nieuwe tuberculosepatiënten per inwoner.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen