Longfonds: iSPEX brengt ongezonde lucht in kaart

luchtwegen ademhalingHet succes van iSPEX, het ‘citizen science’ experiment waarbij duizenden Nederlanders vorig jaar hun telefoon gebruikten om de luchtkwaliteit te meten, betekent een grote kans voor gezonde lucht. Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) is partner van iSPEX en constateert dat de interesse van mensen voor wat zij inademen, groot is. ‘En terecht, want mensen kunnen ziek worden van luchtvervuiling. iSPEX toont aan dat mensen willen weten hoe gezond de lucht is in hun eigen achtertuin’, aldus het Longfonds.

In het experiment van 2013 werden in drie meetdagen duizenden malen metingen gedaan van fijnstof in de lucht, door telefoons met een speciaal opzetstukje. iSPEX toont aan dat dit betrouwbare aanvullende data oplevert op plekken en tijden die nu buiten de bestaande meettechnieken vallen; de huidige meetapparatuur beperkt zich tot enkele locaties in Nederland.

Fijnmazige metingen
iSPEX laat zien dat door burgerparticipatie extra informatie over de luchtkwaliteit kan worden verkregen. Dat biedt kansen voor de toekomst. Hoe meer mensen er mee doen, hoe fijnmaziger de resultaten zijn. De huidige resultaten geven inzicht tot op twee vierkante kilometer nauwkeurig. ‘Wij zien iSPEX als eerste stap op weg naar grootschalige participatie van burgers in het meten van de luchtkwaliteit’, zegt het Longfonds.

Gezond gedrag als norm
“Een goed inzicht in wat je inademt, draagt bij aan het realiseren van gezonde lucht.. Als je weet dat de lucht niet gezond is, ben je eerder bereid om zelf iets te doen voor een betere luchtkwaliteit, zoals kiezen voor schonere mobiliteit. Het Longfonds wil dat gezond gedrag de norm wordt.”

Gezondheid
Luchtvervuiling kan mensen ziek maken – als eerste in de longen, want daar komt luchtvervuiling het lichaam binnen. Vooral van fijnstof en roet is bekend dat het kan leiden tot longziekten als astma en COPD. In Nederland hebben een miljoen mensen een longziekte. Het Longfonds wil gezonde longen gezond houden en mensen met een longziekte beschermen. Daarom pleit het Longfonds er al langer voor om scholen niet naast de snelweg te bouwen en voor nieuwe vormen van mobiliteit die minder vervuilend zijn.

Het experiment werd geleid door astronomen van de Universiteit Leiden, samen met het Nederlandse ruimte-onderzoeksinstituut SRON, KNMI, RIVM en met de partners Longfonds, CNG Net, KIJK en Avantes. Het project iSPEX won al in 2012 de Academische Jaarprijs voor onderzoek dat een breed publiek betrekt bij de wetenschap.

Bron: Longfonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen