Publieksacademie 10 november over COPD: ‘Haal eruit wat erin zit!’

COPDpatientenIn Nederland hebben 320.000 mensen COPD (Bron: Longfonds). Bij COPD (Chronische bronchitis en longemfyseem) zijn de longen aangetast waardoor je niet goed kunt ademhalen en je minder energie hebt. COPD gaat niet meer over en heeft een behoorlijke impact op iemands leven. Maar het verloop van de ziekte is wèl te beïnvloeden. Medicatie, voeding, beweging en leefstijl zijn belangrijke factoren. Welke rol heeft de dokter bij de behandeling? En wat kan iemand met COPD zelf doen? Wat toont onderzoek aan over nieuwe behandelmethoden of leefstijleffecten? Meer hierover tijdens de Publieksacademie op maandag 10 november.

De lezing begint om 19.30 uur in de Hemminkzaal van theater Odeon te Zwolle. Gratis kaarten zijn te bestellen bij theater Odeon De Spiegel via tel. (038) 428 82 88. De lezing is thuis ook te volgen via de webstream op www.isalapublieksacademie.nl. Met #IPA14 kunnen van tevoren en tijdens de lezing vragen via Twitter worden ingediend. Meer informatie: www.isalapublieksacademie.nl

Sprekers
De sprekers op deze avond zijn longartsen Jan Willem van den Berg en Hans Grotjohan. Beiden zijn werkzaam in Isala. Van den Berg geeft een toelichting op wat COPD is en welke rol medicatie heeft, en hij gaat in op enkele onderzoeken en innovaties op dit gebied. Grotjohan neemt na de pauze het stokje over en vertelt over het belang van longrevalidatie, de werkwijze hierin bij Isala en het effect van leefstijlaanpassingen op het verloop van de ziekte zoals stoppen met roken. In de lobby is het Longfonds aanwezig. Ook zijn verpleegkundigen van het Isala Stoppen met Roken programma, het Longrevalidatieprogramma en diëtisten aanwezig. Zij staan u graag te woord tijdens de pauze en na afloop.

Partners
Artsen en medewerkers van Isala verzorgen onder de noemer Publieksacademie laagdrempelige lezingen over zorgontwikkelingen, innovaties en onderzoek. De lezingen vinden plaats in theater Odeon te Zwolle, zijn gratis toegankelijk en geschikt voor iedereen. In de pauze is er gelegenheid om de sprekers te ontmoeten of andere medewerkers van het ziekenhuis. Partners die de Isala Publieksacademie ondersteunen zijn: Zilveren Kruis Achmea, Rabobank, De Stentor, Theater Odeon De Spiegel en Isala Academie.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen