
Maag- Darm- en Leverartsen Martini Ziekenhuis transparant over kwaliteit
ArrayDe afdeling Maag- Darm- Leverziekten (MDL) van het Martini Ziekenhuis plaatst vandaag als eerste in Nederland complicatiepercentages van een behandeling op de website. Zo hebben patiënten en verwijzers zelf inzicht in hoe de afdeling presteert ten opzichte van internationale resultaten en kunnen hun keuze daarop (mede) baseren. Het eerste onderzoek waarvan de complicatiepercentages te zien zijn, is het ERCP-onderzoek, een inwendig kijkonderzoek naar de galwegen. Hierna volgen de overige onderzoeken en behandelingen van de afdeling MDL.
Dr. Laurens van der Waaij, MDL-arts in het Martini Ziekenhuis: ‘Voor zover wij weten zijn we de eerste afdeling MDL in Nederland die deze cijfers openbaar maakt. Dat doen we omdat we het belangrijk vinden om transparant te zijn over onze kwaliteit en we patiënten zo volledig mogelijk te willen informeren. We hebben ook beschreven wat patiënten kunnen verwachten mocht er een complicatie optreden. Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis vult aan: ‘Ik vind dit een positieve ontwikkeling, geïnitieerd door de medisch professionals. Als ziekenhuis vinden wij het belangrijk zo transparant mogelijk te zijn over de kwaliteit van zorg.’
Een ERCP-onderzoek (endoscopische retrogade cholangiopancreaticografie) is een onderzoek waarbij de galwegen worden onderzocht en waar tegelijk een behandeling plaats kan vinden. Dit gebeurt met een kijkinstrument (endoscoop), dit is een flexibele slang. Via het kijkinstrument schuift de MDL-arts een slangetje in de galgang. Door dit slangetje spuit de arts contrastvloeistof in de afvoergang om röntgenfoto’s te kunnen maken. Met röntgenfoto’s zijn vernauwingen of galstenen op te sporen die vervolgens direct behandeld kunnen worden.
Complicaties
Zoals bij elk onderzoek, kunnen hierbij complicaties optreden. Voorbeelden zijn een alvleesklierontsteking, een bloeding of een perforatie. Het risico hierop wordt uitgedrukt in het complicatiepercentage. Dat is het aantal complicaties bij een kijkonderzoek gedeeld door het aantal uitgevoerde kijkonderzoeken in een kalenderjaar. Het complicatiepercentage van MDL-artsen in het Martini Ziekenhuis is redelijk stabiel en ligt lager dan de internationale referentiecijfers. Er zijn nog geen gegevens van andere Nederlandse ziekenhuizen beschikbaar, waardoor een nationaal vergelijk niet mogelijk is. Wel zijn er internationale cijfers bekend, waar de cijfers van Martini Ziekenhuis tegen afgezet worden.
Verdiepingsslag
Op de website van het Martini Ziekenhuis zijn de cijfers te vinden bij de beschrijving van het onderzoek. Van der Waaij:’In eerste oogopslag zijn de cijfers per complicatie zichtbaar, daarna kan wie dat wil, voor een verdere verdieping hiervan doorklikken naar een pdf-document. Hierin wordt de complicatie verder beschreven en zijn de cijfers per jaar uitgesplitst. Zo hopen we ingewikkelde medische materie toegankelijk te maken voor een breed publiek.’
Bron: Martini Ziekenhuis