Politiek moet meer doen om mensen met een lichamelijke beperking te laten sporten

Array

sport-300x300Door het verbeteren van sportfaciliteiten en het transport naar de sportschool toe, en door sporthulpmiddelen te vergoeden, kan de regionale politiek veel meer haar verantwoordelijkheid nemen om de sportdeelname van mensen met een lichamelijke beperking te vergroten. Dat stelt Eva Jaarsma.
In haar promotieonderzoek ging zij na waarom, in verhouding met mensen zonder lichamelijke beperking, slechts een minderheid van de mensen met een lichamelijke beperking sport.

Ongeveer een derde van alle mensen met een lichamelijke beperking in Nederland doet aan sport. Van de mensen zonder lichamelijke beperking, sport gemiddeld tweederde regelmatig. Voor beide groepen kan sporten veel gezondheidsvoordelen opleveren. Daarnaast kan sporten voor mensen met een lichamelijke beperking ook helpen om de beperking te accepteren en het zelfvertrouwen te vergroten. Jaarsma onderzocht wat de meerderheid van de mensen met een lichamelijke beperking tegenhoudt om te sporten en hoe deze groep gestimuleerd kan worden om wel te gaan sporten. Ze hield daarbij ook rekening met verschillende soorten beperkingen en eventuele culturele verschillen.

De promovenda concludeert dat het in de eerste plaats belangrijk is dat personen met een lichamelijke beperking zelf gemotiveerd zijn om te gaan sporten. Om deze groep tot sporten aan te sporen, zou het revalidatieteam volgens Jaarsma daarnaast de gezondheidsvoordelen van sporten meer moeten benadrukken, net als de psychosociale voordelen. Ook pleit ze voor een betere samenwerking tussen gemeenten en zorginstanties, zoals zorgverzekeraars, en voor een betere infrastructuur van sport. Om die te realiseren, is het volgens haar allereerst nodig dat beleidsmakers meer leren over gehandicaptensport, en over de mogelijkheden om mensen met en zonder beperking samen te laten sporten.

Curriculum Vitae
Eva Jaarsma (1983) studeerde Bewegingswetenschappen (MSc) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen en in het kader van Onderzoeksinstituut SHARE. Het onderzoek werd bekostigd door de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het UMCG. De titel van Jaarsma’s proefschrift luidt: Sports participation and physical disabilities: Taking the hurdle?!

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen