Bijna 10 miljoen euro om het tekort aan nieuwe antibiotica te bestrijden

Array

DRIVE-AB wil goed gebruik bestaande en toekomstige antibiotica
Een groot Europees samenwerkingsverband met wetenschappers van het Radboudumc gaat meetinstrumenten ontwikkelen voor verantwoord antibioticagebruik. Ook worden nieuwe economische modellen getest om het onderzoek naar nieuwe antibiotica te stimuleren. Het publiek-private samenwerkingsverband DRIVE-AB heeft hiervoor een grote subsidie ontvangen van het Innovative Medicines Initiative (IMI).

antibiotica-onderzoekDRIVE-AB, een publiek-private samenwerking van partners uit 11 Europese landen, heeft deze week een subsidie van 9,4 miljoen ontvangen van het Europese Innovative Medicines Initiative (IMI). Tegen antibiotica treedt steeds vaker resistentie op, waardoor infecties moeilijk(er) onder controle zijn te krijgen. De resistentie is deels te voorkomen door een meer verantwoord gebruik ervan in de medische wereld. Antibioticagebruik in de bio-industrie valt buiten de scoop van DRIVE-AB.

Verantwoord gebruik
“In ons deelproject ontwikkelen we een raamwerk voor verantwoord en duurzaam antibioticagebruik”, zegt hoogleraar Infectieziekten Inge Gyssens, een van de leiders van DRIVE-AB en verbonden aan het Radboudumc. “Op dit moment zien we soms al schrijnende situaties van antibioticaresistentie met wereldwijde impact. Via heldere definities en goede meetinstrumenten gaan we het gebruik van bestaande antibiotica in kaart brengen. Tegelijkertijd stimuleren we de ontwikkeling van nieuwe antibiotica, waarbij we eventueel verkeerd gebruik vanaf het begin willen terugdringen. In de nieuwe consensus over zorgvuldig gebruik betrekken we niet alleen de arts die de antibiotica voorschrijft, maar ook de consument/patiënt en alle partijen die betrokken zijn bij de productie ervan.

Verdere krimp voorkomen
IMI, die de subsidie verstrekt, is een gemeenschappelijke onderneming van de Europese Unie en de Europese brancheorganisatie van de farmaceutische industrie EFPIA. DRIVE-AB heeft tot doel een standaard voor verantwoord gebruik van de steeds verder krimpende voorraad van werkzame antibiotica te formuleren, en om nieuwe economische modellen te ontwikkelen, te testen en aan te bevelen. De farmaceutische industrie moet weer zin krijgen in ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen