Eerste editie Stoptober succesvol

sigaretEn smaakt naar meer
De eerste Nederlandse editie van Stoptober is succesvol verlopen. Tienduizenden rokers hebben deze maand een poging ondernomen om 28 dagen niet te roken. Ze zijn daarbij massaal aangemoedigd en ondersteund op Twitter en vooral Facebook. De initiatiefnemers hebben dan ook het voornemen Stoptober volgend jaar weer te organiseren.

Op de website Stoptober.nl hadden 38.511 rokers zich aangemeld voor de actie. En de Stoptober app is zelfs 50.000 keer gedownload. Hoeveel deelnemers de stoppoging werkelijk ook 28 dagen hebben volgehouden is nog niet bekend. In een nog te houden onderzoek zal dat de komende maand bij benadering vastgesteld worden.

Positieve vibe
Staatssecretaris van Rijn (VWS): “Het is heel indrukwekkend dat 38.511 mensen deze maand actief geprobeerd hebben om te stoppen met roken. Vandaag komt er een einde aan de 28 rookvrije Stoptober dagen en ik moedig iedereen aan om door te zetten, een rookvrij leven tegemoet. Vertel anderen over je ervaringen en help hen om ook af te rekenen met hun verslaving.”

De actie is echt tot leven gekomen. Stoppers hebben elkaar massaal ondersteund op social media en ook de app is positief ontvangen.Uit de reacties op Facebook maar ook bij bijvoorbeeld de stopcoaches in het land blijkt dat Stoptober een positieve vibe gaf om het echt 28 dagen vol te houden. Rokers die 28 dagen stoppen met roken hebben 5 keer meer kans om blijvend te stoppen.

Mocht men langer of blijvend willen stoppen met roken dan kan men vanaf nu terecht op www.alledagennietroken.nl. Daarbij blijft de Stoptober community op Facebook actief onder de naam alledagennietroken.

 

Landelijke en regionale media hebben flink aandacht aan besteed aan de actie en volgden stoppers bij hun poging. Bekende Nederlanders als Gijs Staverman, Foppe de Haan, Frans Duijts en Frank de Boer moedigden de deelnemers aan het vol te houden. René Froger, Radio 10 DJ René Verkerk en Radio Veronica nieuwslezer en presentator Alex Oosterveen haakten spontaan aan door zelf mee te doen met de stoppoging.

 

Initiatiefnemers van Stoptober in Nederland zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, het Trimbos-instituut, GGD GHOR Nederland en de Alliantie Nederland Rookvrij.