VUmc zet in op oudere patiënt

VUmcAndrea Maier is in 2013 benoemd tot hoogleraar interne geneeskunde, in het bijzonder gerontologie. Sindsdien heeft VUmc al veel gedaan om de ouderengeneeskunde op een hoger plan te brengen.

“Ouderengeneeskunde is binnen de geneeskunde een belangrijk speerpunt”, legt Andrea Maier uit. “Wij worden steeds ouder, en dit gaat gepaard met ziekte. Een belangrijk project bij VUmc is bijvoorbeeld het Senior Friendly Hospital. Dat strekt van een betere kamerindeling tot een screening van alle zeventigplussers. Daarnaast hebben we het CTO, het Consulterend Team Ouderengeneeskunde. Daarbinnen werken paramedici samen met de internist ouderengeneeskunde, om de juiste zorg aan het bed te krijgen. Binnen het Centrum Ouderengeneeskunde Amsterdam werken we verder samen met andere ziekenhuizen in de regio, om de zorg beter op elkaar af te stemmen. VUmc richt zich dan vooral op de tertiaire zorg, de academische zorg.”

Op verschillende terreinen van de ouderengeneeskunde heeft VUmc al flinke progressie geboekt. “Een van die terreinen is sarcopenie, waarbij mensen last hebben van een lage spiermassa en een lage spierkracht. We zijn bijvoorbeeld druk bezig met medicatie-trials om die afname van spiermassa te voorkomen en daardoor ouderen meer mobiel te maken. VUmc onderscheidt zich ook in de zorg voor mensen met dementie, in samenwerking met het Alzheimercentrum. We doen veel onderzoek naar het voorkomen van verouderingsverschijnselen, zodat mensen gezonder oud kunnen worden. En heel positief vind ik ook onze zorg voor oudere kankerpatiënten, binnen de Multidisciplinaire Ouderen Oncologie Polikliniek (MOOP). Daar kijken we heel afgewogen naar het nut van bepaalde behandelingen, afgestemd op de wensen van de patiënt.”

Rollators en zitfietsen
Ter ondersteuning van het project Senior FriendlyHospital heeft VUmc onlangs zes zitfietsen en twaalf rollators met infuuspaal aangeschaft, met subsidie van het fonds NutsOhra. Kira Scheerman: “Zo kunnen patiënten die beperkt worden door bijvoorbeeld een infuus toch in beweging komen. Uit onderzoek is gebleken dat behoud van mobiliteit belangrijk is voor het herstel.”

Debatten over een goede oude dag
In de vierdelige debattenserie ‘Grey power’ bespreken artsen, wetenschappers en andere deskundigen wat een goede oude dag is. Journalist Frénk van der Linden leidt de gesprekken. Thema’s zijn ‘De eeuwige jeugd’ (5 november), ‘Jong blijven, doe je zelf’ (11 november), ‘Oud worden is aangeboren’ (25 november) en ‘De ouderdom prijzen’ (2 december). Alle debatten beginnen om 18.00 uur in de Amstelzaal. Toegang is gratis. Meer informatie: www.VUmc.nl/greypower

bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen