Migraine kost Nederland 1,7 miljard euro per jaar door verzuim en productieverlies

Array

Migraine duurste hersenaandoening en op het werk een verborgen probleem
Nederland telt 3,1 miljoen migrainepatiënten tussen de 18 en 65 jaar. Iedere dag hebben 70.000 Nederlanders een migraineaanval. De meeste mensen die last hebben van migraine vertellen dit niet op hun werk. Dit leidt tot onnodig verzuim en productieverlies. De Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten (NVvHP) nam daarom het initiatief  tot het opstellen van een richtlijn met als titel ‘Mensen met migraine…aan het werk!’. Op donderdag 6 november aanstaande zal Nout Wellink, beschermheer van de NVvHP, de richtlijn officieel in ontvangst nemen tijdens het congres ‘Leven en werken met migraine’ in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden.

Overworked and tired young woman in front of computerPraat erover
De richtlijn ‘Mensen met migraine…aan het werk!’ is een afgeleide van de professionele richtlijn voor artsen en andere behandelaars. In deze zogenaamde publieksversie staan aanbevelingen en tips die vooral gericht zijn op niet-medici, in het bijzonder de mensen die lijden aan migraine en hun werkgevers en collega’s. Belangrijkste tip: ‘heb het er maar eens over’. Veel werkgevers weten niet wat migraine is. Wie weinig vertelt, zal op weinig steun kunnen rekenen. Daarnaast is het belangrijk dat werknemers zich realiseren:

  • dat er iets te doen valt aan migraine. Meer dan één miljoen migrainepatiënten bezoekt geen arts, waardoor de kans op een verkeerde of te late behandeling groot is;
  • welke kenmerken, zowel factoren uit de omgeving als persoonlijke eigenschappen, een migraineaanval op het werk kunnen versnellen of verergeren;
  • op welke manier deze uitlokkende factoren in overleg met de werkgever kunnen worden aangepakt.

 

Verzuim niet altijd nodig
Werkgevers moeten zich realiseren dat migraine een serieuze aandoening is. Het is niet zomaar een hoofdpijntje. Werknemers met migraine  verzuimen naar schatting gemiddeld drie tot zeven dagen extra als gevolg van hun ziekte, en dat is lang niet altijd nodig. De tips en aanbevelingen uit de richtlijn moeten leiden tot een hogere inzetbaarheid van medewerkers, minder productiviteitsverlies en een betere onderlinge verstandhouding tussen leidinggevenden, medewerkers en hun collega’s.

 Bron: Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen