Dikke beren gezocht voor berenziekenhuis

teddybeerBewegen is gezond, maar het lukt vaak niet zo goed om dat in praktijk te brengen. De initiatiefnemers van het Teddy Bear Hospital in het AMC zien de laatste tien jaar daarom steeds meer dikke knuffels. In de tiende editie van het succesvolle berenhospitaal gaan jonge artsen beren iets proberen bij te brengen over gezond leven. Dit jaar is er ook een dansschool om beren in beweging te krijgen.

Van 11 tot en met 14 november worden er zo’n vijftienhonderd knuffels verwacht samen met hun verzorgers: kleuters van Amsterdamse basisscholen en het speciaal onderwijs. Getrainde berendokters, studenten aan de faculteit geneeskunde van de UvA, zullen de kleuters helpen hun zieke knuffels beter te maken en gezond te houden. De dokters werken op vrijwillige basis waardoor ook dit jaar de eigen bijdrage van de deelnemende scholen op nul kan blijven.

Het Voetenplein, een van de centrale pleinen van het AMC, wordt een kleine week lang ingericht als knuffelziekenhuis. Dit Teddy Bear Hospital beschikt over een ambulance, operatiekamer, ro?ntgenafdeling, apotheek en gipskamer. In de wachtkamer zijn dansjuffen aanwezig om de kinderen en knuffels pasjes te leren als zij moeten wachten tot ze aan de beurt zijn.

Basisscholen uit de omgeving worden uitgenodigd om met hun kleuterklassen naar het teddyberenhospitaal te komen. Daar vertellen de kinderen aan de berendokter wat er mis is met hun knuffel. Hij of zij stelt vervolgens een diagnose en een behandelplan op. Het doel van het project is kleuters op een speelse manier kennis te laten maken met het ziekenhuis en alles wat daarbij hoort. Op deze manier leren zij dat je niet bang hoeft te zijn voor ‘witte jassen’ en ziek zijn. Ook de berendokters – studenten geneeskunde – profiteren, zij kunnen in het berenziekenhuis ervaring opdoen in de omgang met jonge kinderen.

In dit lustrumjaar komen ook leerlingen van speciale Amsterdamse basisscholen. Hieronder zijn slechtziende en slechthorende kinderen en kinderen met een psychiatrische- en/of gedragsstoornis en met een verstandelijke beperking.