Gratis HIV-sneltest in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

telefoongesprekIn de week van maandag 24 november kan iedereen zich in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven gratis laten testen op HIV. Dit gebeurt met een sneltest die wordt afgenomen door een HIV-verpleegkundige van het ziekenhuis. De actie wordt gehouden tijdens de Europese Sneltestweek. Vier op de tien mensen die geïnfecteerd zijn met het HIV-virus weten dit zelf niet.

De HIV-sneltest wordt discreet, anoniem en uitsluitend op afspraak afgenomen. Patiënten dienen vooraf telefonisch een afspraak te maken via telefoonnummer 040-239 79 31 (het ziekenhuis heeft de nummerherkenning uitstaan). De patiënt krijgt, om de anonimiteit te waarborgen, een afspraaknummer en wordt op de afgesproken tijd in de wachtkamer van de polikliniek Inwendige Geneeskunde (route 111) verwacht. Daar worden de patiënten zeer discreet opgeroepen voor de test. Alleen patiënten die telefonisch een afspraak hebben gemaakt, komen in aanmerking voor de gratis HIV-sneltest.

Voor de test is een klein vingerprikje voldoende. De testuitslag is binnen 15 minuten bekend. Tijdens het wachten op de uitslag blijft de patiënt bij de HIV-verpleegkundige in de kamer. Bij een HIV-positieve uitslag krijgt de patiënt onmiddellijk de juiste begeleiding.
Het HIV-behandelcentrum van het Catharina Ziekenhuis is sinds 2002 een van de 25 HIV- behandelcentra van Nederland. HIV mag alleen in deze centra behandeld worden, omdat de behandeling specifieke expertise vereist. Op de polikliniek Inwendige Geneeskunde werkt een team van zorgverleners (artsen, verpleegkundigen en psychologen) dat gespecialiseerd is in de behandeling van patiënten met een HIV-infectie. Tegenwoordig is HIV in Nederland niet meer een dodelijke, maar een chronische ziekte. Dit vraagt om specifieke individuele begeleiding in acceptatie van de ziekte en psychosociale, maatschappelijke en seksuele aspecten.

In het Catharina Ziekenhuis zijn 500 patiënten met een HIV/aids-infectie in behandeling. Dit aantal groeit elk jaar. Het behandelteam streeft naar het verbeteren van de kwaliteit van leven van de HIV-patiënten. Daarnaast geeft het team scholing op afdelingen in het ziekenhuis en daarbuiten.