Kinderen worden beïnvloed door de textuur van voeding

adviesKinderen worden beïnvloed door de textuur van voeding
Wetenschappers adviseren om kinderen al vroeg te laten wennen aan verschillende voedselstructuren
Volgens wetenschappers van Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht bepaalt de textuur van voedsel of jonge kinderen hun eten laten staan of opeten, smaak en kleur zijn minder van belang. Dat blijkt uit onderzoek bij kinderen tussen 2,5 en 4 jaar. De wetenschappers willen op basis van het onderzoek ouders adviseren om vroeg te beginnen met kinderen te laten wennen aan verschillende voedseltexturen en niet alleen te variëren met smaken. In het wetenschappelijk tijdschrift Appetite publiceren de onderzoekers hun resultaten.

Het fenomeen ‘picky eating’ is een veelvoorkomend probleem bij jonge kinderen, waarbij ze weigeren om bepaalde voedingsmiddelen te eten. Bijna de helft van alle kinderen tussen 4 en 24 maanden wordt door ouders bestempeld als een kieskeurige eter. Het gevaar daarvan is dat kinderen daardoor te weinig voedingsstoffen binnen krijgen en niet gevarieerd genoeg eten. Dat kan volgens onderzoekers mogelijk ook op latere leeftijd problemen in eetgedrag en eetpatroon veroorzaken. Een kind dat weigert te eten zorgt daarnaast ook voor stressvolle situaties voor de ouders. Wetenschappers proberen daarom te achterhalen welke kenmerken van voeding van invloed zijn op ‘picky eating’ en het probleem bij de bron aan te pakken.

Kleur, smaak en textuur
Voor het onderzoek werd de invloed van kleur, smaak en textuur vergeleken. Kinderen in de leeftijd tussen 2,5 en 4 jaar kregen als basis roze yoghurt met frambozensmaak voorgezet. Vantevoren was vastgesteld dat de deelnemers dit lekker zouden vinden. Tijdens het experiment werd de kleur van de yoghurt aangepast zonder de frambozensmaak te veranderen. De ongebruikelijke kleuren blauw en groen bleken geen effect te hebben op het eetgedrag. De kinderen namen er namelijk net zo veel lepels van als van de roze frambozenyoghurt. Ook het veranderen van de smaak in appel of citroen (zonder de roze kleur te veranderen) bleek geen invloed te hebben op de kinderen. Wanneer de onderzoekers echter de textuur van de yoghurt veranderden door kwart stukjes framboos of frambozenpulp toe te voegen wilden de peuters het niet meer proeven.

Advies
Op basis van de bevindingen geven de wetenschappers het advies om kinderen al vroeg te laten wennen aan verschillende structuren in de voeding. “Ouders van ‘picky eaters’ weten vaak niet wat ze moeten doen als hun kind weigert te eten”, zegt hoofdonderzoekster Jessica Werthmann. “Wij wilden met onze studie achterhalen welk aspect van de voeding het zo moeilijk maakt voor kinderen om iets wel of niet te proeven. Het onderzoek toont dus aan dat het belangrijk is om niet alleen te variëren in smaak, maar ook in de textuur. Babyvoeding is er bijvoorbeeld in tal van smaken, maar dat is bijna altijd in de vorm van een soort puree. Om de acceptatie van nieuwe voedingsmiddelen bij kinderen te vergroten zou het juist goed zijn om af te wisselen in textuur.” In het vervolgonderzoek zullen de onderzoekers gaan bestuderen of de resultaten ook gelden voor het eten van groentes.

Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van dr. Anne Roefs en prof. dr. Anita Jansen in het kader van het Eatwell-project van Maastricht UMC+ en Universiteit Maastricht.

Bron: Maastricht UMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Relevante artikelen

NVWA: Etiketten van zuigelingenvoeding voldoen beter aan de wettelijke regels

Baby Voeding & Nutraceuticals - 14 februari , 2020 - 06:57

Insecten als eiwitbron voor groeiende spieren

Voeding & Nutraceuticals - 07 juni , 2021 - 10:12

Start landelijk programma ‘Diagnose Voeding & Gezondheid

Voeding & Nutraceuticals - 13 september , 2017 - 09:21