‘Ziekenhuisondernemen een illusie’

Array

In het kader van een steeds duurder wordende zorg schreef Bas van der Mierden het boek ‘ziekenhuisondernemen een illusie’. Het boek geeft goede inzichten in de complexiteit van de huidige ziekenhuiswereld. Innovaties en ondernemen zijn de hoekstenen voor het betaalbaar houden en beter worden van de zorg.Innoveren en ondernemen in ziekenhuizen wordt als opmaat gezien voor het betaalbaar houden van de zorg met een betere kwaliteit. Uit de beleidsnota van Prinsjesdag blijkt zelfs dat de zorgpremie voor verzekerde in 2015 met 100 € zal stijgen. Innovaties en ondernemen dragen dus helemaal niet bij aan het realiseren van betaalbaarheid. De kwaliteit is moeilijk te meten en er zijn nauwelijks doordachte stappen in ziekenhuizen zichtbaar die dit kunnen realiseren. Hoe kan dit? Wat zijn de oorzaken? Met het boek ’Ziekenhuisondernemen een illusie’ wordt er een eerste stap gezet voor het realiseren van inzichten en het aanreiken van handvatten.

IMG_4881

Complex
Hoe complex kan ondernemen en innoveren in ziekenhuizen zijn?
Zeer complex……… en dat zal naar de toekomst niet verbeteren. Ziekenhuis-bestuurders, medisch specialisten en leveranciers zitten gevangen in een web van systemen en culturen die uiteindelijk elk initiatief of innovatie dreigen te verstikken en daardoor ook de voortgang op betere of betaalbare zorg. Het boek beschrijft en ontrafelt de zeer complexe ziekenhuiswereld.

Onvoldoende mogelijkheden
Veel ziekenhuizen hebben onvoldoende mogelijkheden om de bestaande duale governance structuren en culturele aspecten goed te beïnvloeden. Daarbij zijn ziekenhuizen risicodragend geworden en bepalen externe instanties de norm voor ziekenhuiszorg. Het gevolg hiervan is dat ziekenhuisbeslissingen nauwelijks effectief zijn. Dit leidt tot compensatiegedrag en het implementeren van een Anglo-Amerikaanse managementrichtlijnen. De regeldrift, het spreadsheet- management leidt tot verdere bureaucratisering waardoor het ziekenhuizen nog moeilijker bestuurbaar wordt.
Vasthouden in management cultuur
De Anglo-Amerikaanse managementmoraal spiegelt ziekenhuizen een nieuwe maakbare wereld voor. Deze ‘nieuwe wereld’ moet tevens de belangen van ziekenhuizen en medisch specialisten dienen, wat weer tot gevolg heeft dat men zoveel mogelijk verrichtingen uitvoert of men gaat

fuseren met andere ziekenhuizen. Dit dekt de kosten voor het ziekenhuis, bepaald het honorarium van medisch specialisten en borgt de macht van het ziekenhuis tegenover zorgverzekeraars. Maar dient dit ook het belang van de patiënten?
Afnemende ondernemendheid
VWS ziet de moeilijkheid en beperkingen van het huidige ziekenhuis en heeft hiervoor een nieuwe wet uitgevaardigd, die de sturing moet verbeteren. De wet Integrale bekostiging heeft onder andere tot doel om specialisten naar een loondienst status te krijgen. Het gevolg hiervan zal zijn dat specialisten innovatie en ondernemen als een verantwoordelijkheid van het ziekenhuizen zien. Hierdoor wordt dit alleen nog het belang van ziekenhuismanagers en niet meer van specialisten. Medisch specialisten moeten dit niet toestaan en zullen verantwoordelijkheid moeten nemen. Dit noemen we Clinical governance of klinisch leiderschap.

Negen aanbevelingen
Als ondernemerschap en innovatie leidt tot een betere betaalbare zorg dan moet er op een andere manier gekeken worden naar de uitwerking hiervan. Het boek ’ziekenhuisondernemen een illusie’ geeft negen aanbevelingen die kunnen bijdragen aan vernieuwen. Het boek is dan ook bedoeld voor bestuurders, ziekenhuismanagers, medisch specialisten en toeleveranciers van ziekenhuizen die het ziekenhuisondernemen willen begrijpen en verbeteren.

Het is te bestellen via www.ziekenhuisondernemen.nl.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen