Nederland stemt massaal op finalisten Het Beste Zorgidee

trots prijsBijna 10.000 stemmen uitgebracht in finale zorginnovatiewedstrijd
Nederland heeft massaal gestemd op de finalisten van Het Beste Zorgidee. De publieke stemronde van de zorginnovatiewedstrijd is zondagavond gesloten met een recordaantal stemmen. Maar liefst 9.840 Nederlanders maakten de afgelopen twee weken hun voorkeur kenbaar via de website van Het Beste Zorgidee. Woensdag wordt bekendgemaakt welk van de vijf ideeën de meeste stemmen heeft gekregen en daarmee Het Beste Zorgidee 2014 is.

De winnaar ontvangt de prijs woensdag uit handen van de bestuursvoorzitter van ONVZ Zorgverzekeraar, Erno Kleijnenberg. De prijsuitreiking van Het Beste Zorgidee vindt plaats in het Krant Café in Amsterdam en wordt live uitgezonden op de website van Het Beste Zorgidee (www.hetbestezorgidee.nl). Voormalig tophockeyster Elsemieke Havenga verzorgt de presentatie. Behalve de prijs voor Het Beste Zorgidee wordt woensdag ook de ONVZ Vakprijs uitgereikt.

De vakjury selecteerde vijf ideeën voor de finale van de zorginnovatiewedstrijd, een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar. Daarbij is gekeken naar de mate waarin de ideeën de zorg efficiënter, goedkoper maar vooral patiëntvriendelijker maken. Op de website van Het Beste Zorgidee (www.hetbestezorgidee.nl) kon heel Nederland tot gisteren zijn stem uitbrengen op een van de vijf finalisten. De winnaar krijgt een startkapitaal van 10.000 euro om zijn of haar idee uit te voeren.

De finalisten
Drie van de vijf genomineerde ideeën voor Het Beste Zorgidee zijn gebaseerd op een app. Alexander Grassi uit Amsterdam wil met een app beeld en geluid aan medicijnbijsluiters toevoegen en Judith van Leeuwen uit Petten stelt een mobiele applicatie voor waarmee verkeerd medicijngebruik eerder wordt gesignaleerd. Huisarts Hilderik Jan van Schaik uit Vlissingen ontwikkelde een applicatie die alle communicatie tussen huisartsen en patiënten regelt.

De overige twee finalisten vonden een andere manier om de zorg beter te maken. Huisarts Jurriën Wind uit Wijk en Aalburg bedacht een nieuwe manier van samenwerken tussen gespecialiseerde huisartsen en Hans van Wetten uit Budel ontwierp ten slotte een speciaal belevingskussen. Dit kussen prikkelt met geluidssignalen de belevingswereld van dementerende ouderen.

Over Het Beste Zorgidee
Het Beste Zorgidee daagt heel Nederland uit om de zorg beter te maken. De wedstrijd wordt voor de zevende keer georganiseerd. De afgelopen jaren werden duizenden innovatieve ideeën ingestuurd. De wedstrijd is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar, dat hiermee de zorg beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker wil maken. ONVZ is een zuivere restitutieverzekeraar, waar verzekerden zelf kunnen bepalen naar welk ziekenhuis en naar welke arts ze gaan. In 2014 is ONVZ opnieuw verkozen tot beste zorgverzekeraar. Meer informatie staat op de website van ONVZ Zorgverzekeraar (www.onvz.nl).