Online zelfmanagement bij astma werkt

online-zorg2Astma komt veel voor en is belastend voor patiënten. Piepen, hoesten en benauwdheid tasten de kwaliteit van leven aan. Artsen proberen luchtwegklachten en astma-aanvallen zoveel mogelijk te beperken, maar dat lukt niet bij alle patiënten. Zelfmanagement via internet heeft meer effect, zo ontdekte een groep Leidse onderzoekers. Vakblad Huisarts & Wetenschap publiceert hun bevindingen in het novembernummer.

De onderzoekers boden patiënten met mild tot matig astma een jaar lang ondersteuning voor zelfmanagement via internet. De patiënten kregen hiervoor training en uitleg. Deze aanpak verbeterde de astmagerelateerde kwaliteit van leven, de astmacontrole, de longfunctie en het aantal symptoomvrije dagen vergeleken met de gebruikelijke zorg (alleen begeleiding door de huisarts). De postieve effecten waren er anderhalf jaar na afloop van het programma nog, vooral bij patiënten met slecht gecontroleerd astma.

Volop kansen
Astma is een veelvoorkomende chronische aandoening die voorkomt bij 6% van alle volwassenen. Zij hebben last van chronische ontstekingen en/of structurele veranderingen van de luchtwegen, waardoor ze vaak benauwd zijn. Artsen richten zich op het verminderen van luchtwegklachten, verbeteren van de longfunctie en het voorkómen van aanvallen. Bij veel patiënten werkt deze aanpak echter niet goed. Dat vraagt om een ander beleid. Patiënten vragen ook zelf steeds vaker om moderne (internet)technologie om chronische aandoeningen onder controle te houden.

Zelfmanagement via internet heeft positieve effecten op korte en lange termijn, en dat is financieel aantrekkelijk. De meeste kosten (trainingen en uitleg) voor dit soort middelen worden bij aanvang gemaakt.

Voorwaarden
Online zelfmanagement is alleen effectief als deze wordt afgestemd op de dagelijkse routine van de patiënt, zoals de frequentie van de monitoring. Ook moet zelfmanagement in de reguliere zorg worden verwerkt. Ten slotte is het belangrijk dat eventuele kosten, zoals adequaat gebruik van longfunctiemeters, voldoende worden gefinancierd.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen