Arjo Kleinhuis wint fotowedstrijd Mentaal Welbevinden

fotowedstrijdArjo Kleinhuis, webredacteur bij Zorggroep Raalte, heeft de fotowedstrijd Mentaal Welbevinden gewonnen met de foto ‘Lenig’. Hij ontvangt een Belevenissenbon ter waarde van 100 euro. Daarnaast selecteert de jury 40 foto’s voor een nieuw te ontwikkelen beeldset, een werkvorm om mentaal welbevinden met cliënten bespreekbaar te maken.

Bekijk de 500 ingezonden foto’s op www.zorgvoorbeter.nl/welbevinden

Op de winnende foto laat een bewoner van zorginstelling Swaenewoerd zien hoe lenig hij is tijdens de opening van het wandel- en beweegpad van Zorggroep Raalte. Volgens de jury is deze foto ‘uit het leven gegrepen’. Arjo Kleinhuis passeerde met z’n camera en legde het bijzondere moment vast.

Kwetsbaarheid en kracht
Jurylid Mariëlle Cuijpers, expert mentaal welbevinden: ‘Je ziet zowel kwetsbaarheid als kracht. De rollator duidt erop dat de man heeft moeten leren omgaan met beperkingen. Anderzijds straalt de foto ook vreugde en levenskracht uit: ballonnen, vlaggetjes en plezier. Er is geen zorgmedewerker of instelling te zien en toch kun je vermoeden dat die een rol spelen. De titel ‘Lenig’ slaat niet alleen op de houding van de man, maar ook op een lenigheid van met het leven kunnen omgaan en van mooie momenten genieten. Verder staat menselijk contact centraal, iets samen doen, een thema dat bij veel ingezonden foto’s terugkeert.’

Beoordeling op zeggingskracht
De jury heeft de foto’s beoordeeld op hun zeggingskracht en symbolische waarde om het thema mentaal welbevinden bespreekbaar te maken met cliënten en hun familie, zowel in de ouderenzorg als  gehandicaptenzorg. Daarnaast speelden ook fotografische kwaliteit en creativiteit een rol bij de beoordeling. De jury bestond uit: Bert Keizer, arts, filosoof en schrijver; Lindsay Rappa, vrijwilliger in verzorgingshuis en cliënt; Ilse Vooren, humanistica, gespecialiseerd in werken met verbeelding en bedenker van de wedstrijd; en  Mariëlle Cuijpers, expert mentaal welbevinden bij Vilans.

Veel kwalitatief goede inzendingen
Met 500 inzendingen was de fotowedstrijd een groot succes. De wedstrijd leverde mooie en gevarieerde beelden op met treffende bijschriften. Mariëlle Cuijpers: ‘Duidelijk is dat mentaal welbevinden voor veel mensen te maken heeft met samen zijn of samen doen, plezier maken, buiten zijn, samen met anderen maar ook alleen. Daarnaast is een terugkomend thema: het belang van de stilte opzoeken, momenten van bezinning of reflectie, en inspiratie die de natuur biedt.’

Nieuwe beeldset maakt mentaal welbevinden bespreekbaar
Van de meest aansprekende foto’s maakt Vilans dit jaar een beeldset, een nieuwe werkvorm waarmee zorgmedewerkers op een laagdrempelige en creatieve manier met cliënten en familie in gesprek kunnen gaan over levensthema’s. Hiervoor selecteert de jury 40 foto’s. Eerder ontwikkelde Vilans de Landkaart Domein Mentaal Welbevinden met handreiking om met cliënten in gesprek te gaan.

Workshops en trainingen
Vilans biedt de volgende workshops en trainingen aan voor zorgverleners: