Informatiemarkt over voorkomen van doorligwonden

Array

Op donderdag 20 november 2014 organiseert de decubituscommissie (DeCom) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis een informatiemarkt met het thema ‘Decubitus draai er (niet) omheen’. De informatiemarkt is van 10.00 – 15.00 uur op de Boulevard van het ziekenhuis. Iedereen die graag iets meer wil weten over (het voorkomen van) doorligwonden is van harte welkom. De informatiemarkt wordt georganiseerd in het kader van Europa’s ‘Stop Pressure Ulcer Day’. ‘Pressure Ulcer’ oftewel ‘decubitus’ is de medische term voor doorligwonden.

Op de markt staan de afdelingen van het ziekenhuis die zich speciaal bezighouden met het voorkomen van doorligwonden (zoals de decubituscommissie, ergotherapie en diëtetiek) en leveranciers van materialen ter preventie van doorligwonden. De informatiemarkt is bedoeld voor iedereen die met de verzorging van bedlegerige of stoelgebonden patiënten te maken heeft. U krijgt tips en uitleg over wat u – bijvoorbeeld in de thuissituatie – kunt doen om doorligwonden te voorkomen.

JBZ-nieuwbouwWat is een doorligwond?
Een doorligwond kan een nare bijkomstigheid zijn van een periode van ziekte. Door lang achter elkaar te zitten of liggen worden de kleine bloedvaatjes van de weefsels teveel dichtgedrukt en gaan stuk. Het weefsel krijgt te weinig zuurstof en kan afsterven waardoor een wond ontstaat. Dit gebeurt het snelste op plaatsen waar het bot dicht onder de huid ligt, zoals op de stuit of de hielen. In een milde vorm is er alleen roodheid te zien; in ernstige gevallen kunnen er diepe wonden ontstaan.

Wanneer heeft iemand meer kans op decubitus?
Er is kans op decubitus bij mensen die prikkels niet kunnen voelen, die een ‘ongemakkelijk’ gevoel niet kunnen aangeven of die niet in staat zijn de gewenste beweging te maken. Incontinentie en/of niet goed eten en drinken vergroot de kans op de decubitus.

 Voorkomen van decubitus in het JBZ
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis schenkt veel aandacht aan het voorkomen van doorligwonden. Er zijn twee speciale decubitusverpleegkundigen in dienst. Zij geven scholing aan verpleegkundigen en helpen hen bij het verbeteren van de zorg. Tweemaal per jaar meet het JBZ een maand lang bij alle patiënten of zij doorligwonden hebben gekregen in het ziekenhuis of dat hun bestaande doorligwonden zijn verergerd. De resultaten worden op de afdelingen besproken en verbeterpunten worden aangepakt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen