Waardering maar weinig steun voor mantelzorger

ondersteuningWaardering is belangrijk voor mantelzorgers van mensen met dementie. Vooral als die uit de naaste omgeving van familie, vrienden en zorgverleners komt. Teleurstelling is er ook: die ene broer of zus die nauwelijks waardering uitspreekt voor wat de mantelzorger doet, buren die niet begrijpen hoe zwaar mantelzorg kan zijn of de overheid die financieel niet over de brug komt. Dat blijkt uit het onderzoek Waardering mantelzorg dat Alzheimer Nederland gehouden heeft onder ruim 600 mantelzorgers. De uitkomsten worden gepresenteerd op 10 november, de Dag van de Mantelzorg.

Ik voel me gewaardeerd in mijn rol als mantelzorger, zegt 28 procent van de respondenten in de peiling die Alzheimer Nederland begin oktober 2014 gedaan heeft onder 636 mantelzorgers. Nog eens 37 procent is het enigszins met deze stelling eens. Voor tweederde van de mantelzorgers is die waardering ook belangrijk.

Vanzelfsprekendheid
Met name familieleden (66 procent), de persoon met dementie zelf (52 procent) en zorgverleners (45 procent) laten hun waardering blijken voor de zorg die de mantelzorger geeft aan de persoon met dementie. Minder waardering komt uit de kring van bekenden en buren (26 procent). Buren en bekenden zien niet altijd wat de mantelzorger allemaal doet. En als ze dat wel zien, dan wordt de mantelzorg soms teveel als een vanzelfsprekendheid beschouwd. Ook door een deel van de mantelzorgers zelf overigens: Ruim 30 procent merkt op dat mantelzorg er nu eenmaal gewoon bij hoort als hun geliefde naaste dement wordt.

Overheid legt druk op mantelzorger
De overheid en werkgevers blijven volgens de mantelzorgers duidelijk achter in waardering. Werkgevers doen nog te vaak moeilijk als een mantelzorger af en toe van het werk weggeroepen wordt voor mantelzorgtaken. En de overheid legt een steeds grotere druk om mantelzorg te verlenen, maar stelt daar niets tegenover. 73 procent van de mantelzorgers maakt extra kosten: reiskosten, huishoudelijke hulp, extra was, uitgaven voor ontspannende bezigheden en hulpmiddelen om het huis aangenaam en veilig te houden voor hun naaste met dementie. Naast deze extra kosten gaat het inkomen vaak ook nog eens achteruit omdat men minder of niet meer gaat werken om mantelzorg te kunnen verlenen.

Materiële steun
‘Eén van de mantelzorgers vertelde dat ze de samenleving veel geld bespaart en vraagt de overheid haar daarin financieel tegemoet te komen. Wij zien dat dit gevoel breder leeft. De overheid kan meer doen om mantelzorgers, een zwaar belaste groep, ook in materieel opzicht te ondersteunen. En vanuit de samenleving moeten we vooral onze waardering blijven geven aan mantelzorgers. Dat verdienen ze’, zegt directeur Gea Broekema-Procházka van Alzheimer Nederland.

Alzheimer Nederland stuurt ter gelegenheid van de Dag van de Mantelzorg een ansichtkaart naar de leden van de Eerste en Tweede Kamer. Daarin wordt naar aanleiding van dit onderzoek steun van de overheid gevraagd voor mantelzorgers.

Resultaten onderzoek Waardering Mantelzorg 2014

Bent u mantelzorger en wilt u ook uw ervaringen met ons delen? Neem dan deel aan het Alzheimerpanel.

Bron: Alzheimer Nederland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen