Nieuwe materialen ondersteuning rokende zwangeren

Als geen enkele vrouw tijdens de zwangerschap zou roken, zou de sterfte rond de geboorte en een laag geboortegewicht met 10 procent kunnen dalen. Samen met andere partijen (her)ontwikkelde het Trimbos-instituut materialen die toekomstige ouders voor, tijdens en na de zwangerschap ondersteunen bij het stoppen met roken.

Om Verloskundig Samenwerkingsverbanden (VSV) te ondersteunen bij het opstellen van beleid t.a.v. de begeleiding van zwangere vrouwen bij het stoppen met roken, hebben de KNOV, NVOG en het Trimbos-instituut een handreiking ontwikkeld.

rokende-moederUit onderzoek door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat er binnen het VSV nog niet altijd sprake is van samenhangend beleid dat door allen in de praktijk gebracht wordt. Door VSV-breed beleid te formuleren wordt bevorderd dat de stoppen-met-rokenbegeleiding van zwangeren na overdracht op effectieve en vergelijkbare wijze gecontinueerd wordt.

Brochure voor rokende zwangeren
De brochure Rookvrij Zwanger? Dat bevalt beter! is ook vernieuwd. In deze brochure krijgen zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens tips om te stoppen met roken en gestopt te blijven. Ook is er aandacht voor de rol van de partner en het voorkomen van meeroken tijdens de zwangerschap.

V-MIS training en handleiding
Ook de al eerder ontwikkelde V-MIS handleiding voor verloskundigen en gynaecologen is vernieuwd. De V-MIS is een methodiek voor het begeleiden van zwangere vrouwen bij het stoppen met roken. Het Trimbos-instituut verzorgt trainingen om te leren werken met de V-MIS. In de vernieuwde V-MIS handleiding ligt meer nadruk op:

  • de toepassing van de V-MIS in de tweede lijn;
  • het geven van een duidelijk stopadvies;
  • de rol van de partner;
  • stoppen met roken in de preconceptiefase;
  • het voorkomen van terugval na de bevalling.

Overzicht Roken en zwangerschap
Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan op het gebied van roken tijdens de zwangerschap. Bijgevoegd vindt u het overzicht ‘Roken en zwangerschap.’ Hierin staan de meest recente wetenschappelijke inzichten ten aanzien van dit thema beschreven.

Alle materialen zijn te bestellen via www.trimbos.nl/webwinkel
Of gratis te downloaden via www.rokeninfo.nl/prenatalezorg

Bron: Trimbos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen