Jeroen Bosch wordt modelziekenhuis voor melden bijwerkingen

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat in het kader van medicatieveiligheid intensief samenwerken met het Bijwerkingen Centrum Lareb. Hoewel zorgverleners op basis van de Geneesmiddelenwet verplicht zijn alle ernstige bijwerkingen te melden, stagneert het aantal meldingen vanuit ziekenhuizen. Helaas zien veel zorgverleners het melden van bijwerkingen (nog) niet als onderdeel van de zorg.

Een belangrijk doel van de samenwerking is te onderzoeken hoe het melden van bijwerkingen van medicijnen in het ziekenhuis kan worden gestimuleerd. Het melden van bijwerkingen moet een vast onderdeel worden van de zorg en zo van het zorgproces. De samenwerkingsovereenkomst is op 11 november 2014 getekend.

Foto-samenwerking-JBZ-11112014Wanneer het JBZ en het Lareb goede methoden hebben gevonden om het aantal meldingen omhoog te brengen, kan deze ook in andere ziekenhuizen in Nederland worden toegepast. Daarmee wordt de veiligheid voor patiënten op medicatiegebied landelijk vergroot.
Een ander belangrijk doel van de samenwerking is het uitwisselen van kennis en expertise over bijwerkingen van geneesmiddelen. Dat gebeurt door consultatie maar ook door scholing en presentaties. Zo traint het Lareb professionals uit het JBZ in het herkennen van bijwerkingen. Het JBZ helpt het Lareb met input van klinische kennis bij vragen die zij hebben. Daarnaast verzorgt het JBZ scholing aan Lareb medewerkers.
Bron: Lareb
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen