Update van Nederlandse meldingen van narcolepsie na vaccinatie met Pandemrix®

0
681

Na het bericht van Lareb in mei dit jaar over 8 meldingen van narcolepsie na vaccinatie met Pandemrix®, werden opnieuw meldingen hierover ontvangen. Daarnaast  heeft Lareb ook door actieve navraag bij een slaapcentrum nieuwe meldingen gekregen.

Medio 2009 werd besloten tot vaccinatie van mensen die mogelijk een verhoogd risico liepen op complicaties door de Mexicaanse griep. In verschillende landen zijn diverse leeftijdsgroepen gevaccineerd. In Nederland betrof dit onder andere kinderen van zes maanden t/m vijf jaar. In 2010 stelde de Europese Geneesmiddelenautoriteit (EMA) dat er mogelijk sprake was van een relatie tussen het vaccin Pandemrix® en narcolepsie. Uitvoerig Europees onderzoek liet zien dat in Scandinavische landen narcolepsie vaker voorkwam na vaccinatie tegen Mexicaanse griep, maar in Nederland bleek dit toen niet het geval.

vaccinNarcolepsie is een slaap/waakstoornis, waarbij patiënten overdag last hebben van onbedwingbare slaapaanvallen. Hoe narcolepsie na vaccinatie zou kunnen ontstaan is onbekend. Mogelijk speelt een auto-immuun mechanisme in combinatie met genetische factoren een rol voor het ontwikkelen van narcolepsie. Bij een auto-immuunreactie is te verwachten dat de klachten binnen een half jaar optreden. Van de in totaal 20 meldingen die  tot 7 november 2014 zijn ontvangen, was dit bij 7 meldingen het geval.  Bij 9 meldingen paste de duur tussen de vaccinatie en het optreden van de klachten niet bij een dergelijke auto-immuunreactie. Omdat narcolepsie sluimerend kan beginnen en zelden voor komt bij jonge kinderen, zou het kunnen dat de klachten pas later zijn herkend. Een andere oorzaak dan een auto-immuunreactie is ook niet uit te sluiten. Bij 3 meldingen waren de klachten al aanwezig voor vaccinatie en bij 1 melding al na twee dagen.
Lareb adviseert om nader onderzoek te doen naar de mogelijke relatie van Pandemrix® met narcolepsie.Meer informatie: klik hier

Bron: Lareb

Vorig artikelOrthopedie beweegt het Vechtdal
Volgend artikelBijwerkingen na verpakkingswijziging Thyrax®
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.