Honderdduizenden kinderen hebben stressvolle ervaringen

Array

seksueel-misbruik1Dit is een origineel bericht van Augeo Foundation

“Kinderrechten ook in Nederland niet vanzelfsprekend,” aldus Kind, magazine over kinderrechten.
Honderdduizenden Nederlandse kinderen groeien op in stressvolle omstandigheden en worden geconfronteerd met armoede, vechtscheidingen, mishandeling, verwaarlozing en misbruik. Ervaringen die levenslange geestelijke en lichamelijke gevolgen kunnen hebben. In KIND lees je ook dat er zeker nog hoop is: therapie en mensen om je heen die er voor je zijn, kunnen de schade beperken. Het Kinderrechtenverdrag moet deze kinderen beschermen.

Met ‘KIND, magazine over kinderrechten’ laat Augeo zien dat kinderrechten ook in eigen land een cruciale rol spelen in de bescherming van kwetsbare kinderen. Het magazine was  zaterdag 15 november verkrijgbaar als extra bijlage bij de Volkskrant en online te bekijken via www.augeo.nl en www.augeo.nl/kindmagazine.

In ‘KIND’ lees je onder de meer de volgende verhalen:
– Mabel van Oranje: ‘Kindhuwelijken zijn een enorm probleem, elke dag trouwen er zo’n 41.000 meisjes die nog geen 18 jaar zijn. Mabel van Oranje is de initiatiefnemer van Girls Not Brides, een beweging tegen kindhuwelijken: ‘De verhalen van die meisjes gaan als een mes door je hart’. Tot je 18e ben je officieel een kind en tellen alle rechten uit het Kinderrechtenverdrag staat in Artikel 1 van het Kinderrechtenverdrag: je hebt recht op bescherming en verzorging.
– Na Robert M: Anderhalf was hun kind toen Robert M hem begon te misbruiken. Dankzij hun eigen vasthoudendheid vonden ze hulp voor hun kind en zichzelf. Terwijl volgens Artikel 39 van het Kinderrechtenverdrag, ieder kind dat slachtoffer is van misbruik, recht heeft op de specialistische zorg die het nodig heeft.
– Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch kreeg de identiteit van zijn overleden broer. ‘Als je een deel van je jeugd overslaat, ga je daar naar leven. Elk kind heeft recht op zijn persoonlijke geschiedenis.’ Volgens Artikel 7 van het kinderrechtenrechtenverdrag heeft ieder kind bij zijn geboorte recht op een naam en nationaliteit om geregistreerd te worden.
– Schrijfster Femke Ekelhof werd op 12-jarige leeftijd verkracht en durfde daar niet over te praten, dit had een verwoestende invloed op haar leven. ‘Zoek hulp en deel je verhaal. Het is de enige manier om jezelf te redden.’ In artikel 34 van het kinderrechtenverdrag is vastgelegd dat ieder kind recht heeft op bescherming tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik.

Stichting Augeo brengt het magazine uit vanwege het 25-jarig bestaan van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Daarbij werkte Augeo samen met Kinderrechtenspecialisten van Unicef.

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen