Mogelijke aanleg autisme al voor geboorte in gang gezet

autismeEen internationaal onderzoeksteam waar de VU onderdeel van uit maakte, onderzocht het Fragiele-X-syndroom bij muizen. Dit syndroom wordt veroorzaakt door het ontbreken van een enkel gen, Fmr1 genaamd, en kan bij mensen tot mentale beperkingen en autisme leiden. De onderzoekers ontdekten dat dit syndroom al in een vroeg stadium van de embryonale ontwikkeling tot uiting komt. De ontwikkeling van dit syndroom werd bij muizenembryo’s ongedaan gemaakt door het eiwit, dat nu niet door het gen Fmr1 aangemaakt wordt, te vervangen.

Prenatale breinontwikkeling
De onderzoekers laten zien dat het van belang is om veranderingen in het brein tijdens vroege ontwikkeling in kaart te brengen. “Vooral de relatie tussen dergelijke veranderingen en diverse gebreken op latere leeftijd bij mensen met het Fragiele X syndroom en soortgelijke ontwikkelingsstoornissen is van belang” zegt VU-wetenschapper Neurofysiologie. Rhiannon Meredith

Gebruik van muismodellen
Het onderzoeksteam gebruikte een genetisch gemodificeerd muismodel, waarbij het gen Fmr1 niet functioneert net zoals bij het Fragiele X syndroom bij mensen. Met een combinatie van verschillende microscopietechnieken maakten ze specifieke soorten hersencellen en eiwitten zichtbaar in de hersenschors van muizenembryo’s en jonge muispups. Het onderzoeksteam stond onder leiding van hoogleraar Claudia Bagni (Universiteit Tor Vergata Rome & VIB/KU Leuven). Onderzoekers van het CNCR, Julia Dawitz, VU-wetenschappers Rogier Poorthuis en Rhiannon Meredith en van diverse afdelingen van de Katholieke Universiteit en VIB te Leuven maakten deel uit van dit team.

Het artikel ‘FMRP regulates multipolar to bipolar transition affecting neuronal migration and cortical circuitry’ staat sinds 17 november online in Nature Neuroscience. Het wordt onder meer gefinancierd door het Marie Curie training netwerk, Brain Train.

Bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen