Sterke hersengolven bij goede slapers

prikkel-300x200Giovanni Piantoni onderzocht veranderingen in hersenactiviteit die belangrijk zijn voor een goede nachtrust. Onze hersenen produceren tijdens slaap twee specifieke soorten elektrische activiteit: de zogenaamde trage golven en slaapspoelen. Bij goede slapers is deze activiteit heel sterk en worden sterke golven en slaapspoelen gemeten. Deze mensen hebben geen last van omgevingsprikkels zoals geluid.

MRI scan van hersenen
Piantoni maakte MRI-scans van de hersenen om de structuur van de hersenen in kaart te brengen. Zijn onderzoek wijst uit dat de sterkte van de trage golven en hersenspoelen samenhangt met de kwaliteit van vezelbanen tussen frontale en temporale hersendelen. De frontale hersendelen zijn belangrijk voor ons leervermogen (cognitief functioneren) en de temporale zijn belangrijk voor het geheugen. De sterkte van de golven beïnvloedt dus de kwaliteit van de vezelbanen en hoe beter deze vezelbanen, des te beter ons leervermogen. Omgekeerd zou onze slaapkwaliteit ook kunnen bijdragen aan het onderhoud en de kwaliteit van de vezelbanen.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Proefpersonen altijd welkom
Dit soort onderzoek is gebaat bij veel proefpersonen: zowel goede als slechte slapers zijn hierbij welkom. Alleen op deze manier worden slaapproblemen ontrafeld en kunnen mensen met chronische slaapproblemen met succes behandeld worden. Meewerken kan door via internet een vragenlijst in te vullen (www.slaapregister.nl).
Bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen