Voedingssonde bij alvleesklierontsteking meestal overbodig

Array

Patiënten met acute alvleesklierontsteking krijgen vaak direct bij opname in het ziekenhuis een voedingssonde ingebracht om ernstige infecties te voorkomen. Dit is een overbodige ingreep, blijkt uit een grote landelijke studie uitgevoerd onder leiding van onderzoekers van het UMC Utrecht. Het aantal infecties bij deze ernstig zieke patiënten vermindert hierdoor namelijk niet. De resultaten staan vandaag in het New England Journal of Medicine.

Het plaatsen van een slangetje via de neus naar de dunne darm zou onder andere de darmperistaltiek bevorderen en zo mogelijk ernstige infecties door alvleesklierontsteking of pancreatitis voorkomen. Wetenschappers waren het er tot nu toe nog niet over eens of deze onaangename ingreep de patiënt daadwerkelijk helpt.  De Pancreatitis Werkgroep Nederland, een samenwerkingsverband tussen verschillende academische en topklinische ziekenhuizen, wilde uitsluitsel bieden.

alvleesklier alleenDaartoe voerde de werkgroep een studie uit bij 208 pancreatitispatiënten. Ongeveer de helft kreeg een voedingssonde binnen 24 uur na opname in het ziekenhuis. De andere helft kreeg 72 uur na hun opname ‘gewoon’ te eten. Alleen als de patiënt na een aantal dagen nog steeds onvoldoende voedingsstoffen binnen kreeg, werd alsnog een sonde geplaatst.

Afwachten even goed
In beide groepen kreeg iets meer dan een kwart van de patiënten een infectie of overleed (respectievelijk 30 van de 101 patiënten die direct een sonde kregen en 28 van de 104 die zelf probeerden te eten). Er werden ook geen andere verschillen gevonden in het verloop van de ziekte. Patiënten hebben dus geen baat bij snelle sondevoeding.

“Bijna 70% van de patiënten had uiteindelijk helemaal geen voedingssonde nodig,” zegt Olaf Bakker, arts-onderzoeker van de afdeling Chirurgie van het UMC Utrecht en coördinator van de studie. “Als het wereldwijd beleid wordt om niet meer direct een voedingssonde te geven, scheelt dat heel wat ellende voor de patiënt: zo’n sonde kan pijnlijk en vervelend zijn.”

Verschillende richtlijnen
Sommige internationale richtlijnen voor de behandeling van pancreatitis adviseren momenteel om patiënten snel te voeden via een sonde; andere internationale richtlijnen doen dit weer niet. Het onderzoek waar het New England Journal of Medicine vandaag over bericht en dat gesubsidieerd werd door ZonMw, heeft de discussie nu beslecht. Snelle sondevoeding voor iedere patiënt met acute alvleesklierontsteking is niet meer nodig.

Vierduizend per jaar
Acute alvleesklierontsteking of pancreatitis is een ernstige aandoening die per jaar ongeveer vierduizend Nederlanders treft. Patiënten met deze ontsteking worden met heftige pijn en misselijkheid opgenomen in het ziekenhuis. De meesten herstellen binnen enkele dagen vanzelf. Bij ongeveer dertig procent van de patiënten ontstaan echter ernstige infecties die een langdurig herstel vragen. Een vijfde van de patiënten met ernstige infecties komt zelfs te overlijden.

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen