Wereldwijd lijden meer dan 350 miljoen mensen aan depressiviteit

Array

Economist Events Top roept landen op depressiviteit te bestrijden
Wereldleiders, beleidsmakers, wetenschappers en branche professionals hebben in London tijdens de Top ‘The Global Crisis of Depression: The Low of the 21st Century?’ landen opgeroepen meer te doen om de 350 miljoen mensen te helpen die lijden aan depressiviteit1. Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de VN, en de ministers van gezondheid van Denemarken (Nick Haekkerup) en Italië (Beatrice Lorenzin) benadrukten dat de gezondheidssector, het bedrijfsleven en het algemeen publiek samen moeten werken om depressiviteit te bestrijden.

depressie infoDe impact van depressiviteit op de samenleving en de economie is groot. De ziekte is vandaag de dag de belangrijkste oorzaak van inactiviteit wereldwijd2. In Europa alleen komt 7% van vroegtijdige sterfte door depressiviteit3. De kosten van depressiviteit voor de Europese landen gezamenlijk wordt geschat op jaarlijks 92 miljard euro3. Van deze kosten wordt 59%  veroorzaakt door afname van arbeidsproductiviteit als gevolg van ziekteverzuim en gedwongen vervroegd pensioen4.

Naar schatting meer dan een kwart van mensen in de werkende leeftijd heeft geleden aan een vorm van psychische aandoening zoals een depressie5, hetgeen een enorme druk legt op de arbeidsproductiviteit en het welzijn van onze samenleving. De kosten voor de samenleving zijn  significant, vanwege hogere uitgaven van de gezondheidszorg voor individuen en werknemers, meer inzet van mantelzorgers en ernstige complicaties voor de patiënten zelf6.

Het bewust zijn van cognitieve symptomen van een depressie is laag, zo blijkt uit onderzoek onder ruim 7.000 werkenden in een aantal Europese landen. Vergeetachtigheid wordt voor slechts 33%  als symptoom gezien van een depressie, besluiteloosheid 44% en concentratieproblemen 57%7.

Referenties

  1. European Pact for Mental Health and Well-being, 2008; J.Olesen, et al. Eur J Neurology. 2012; 19:155-162
  2. World Health Organisation. Depression Factsheet. Zie:

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs369/en/

  1. Europese Commissie. Actions against depression. Improving mental and well-being bij combating the adverse health, social and economic consequences of depression. 2004. Zie:

http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/mental/docs/depression_en.pdf

  1. European Brain Council, Costs of Disorders of the Brain, 2011
  2. Mental Health Foundation. Mental Health Statistics. Zie http://www.mentalhealth.org.uk/help-information/mental-health-statistics/
  3. J.Olesen, et al. Eur J Neurology. 2012; 19:155-162
  4. Impact of Depression at Work European Audit. European Depression Association 2012. Zie

http://www.europeandepressionday.com/idea.html

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen