Alzheimer Nederland helpt Marokkanen en Turken met herkennen dementie

allochtone-vrouwenVanaf 1 december kunnen Turkse en Marokkaanse mensen in Nederland dementie herkennen in hun eigen taal. ‘SignaLeren’ is een online test met filmpjes en vragen in het Turks, Marokkaans-Arabisch, Berbers en Nederlands over de meest voorkomende signalen van dementie.

In Nederland hebben 260.000 mensen dementie. Ruim 10 procent van deze mensen is van niet-Westerse afkomst. Helaas hebben Marokkaanse en Turkse ouderen en mantelzorgers vaak weinig kennis van dementie. Ook blijkt dat het gesprek over dementie moeilijk op gang komt. Daarom ontwikkelde gerontoloog Nienke van Wezel van Alzheimer Nederland samen met Gözde Duran ‘SignaLeren’, een online test voor Turkse en Marokkaanse mensen met dementie en hun mantelzorgers. Wanneer zij zich zorgen maken over geheugen en gedrag, kunnen zij samen met een hulpverlener de filmpjes bekijken en de vragen invullen.

Van Wezel: “Culturele herkenbaarheid staat voorop. Bovendien is het uniek dat Turkse en Marokkaanse mensen de website in zowel Nederland als het land van herkomst kunnen gebruiken. Dit bevordert de onderlinge open communicatie in families en gemeenschappen over geheugenklachten en dementie”.

De filmpjes en vragen zijn vanaf 1 december te bekijken op www.alzheimer-nederland/signaleren. Vanaf die datum wordt SignaLeren onder de aandacht gebracht van diverse Nederlandse,Turkse en Marokkaanse (online) media.

SignaLeren is onderdeel van ‘Vaardig in zelfzorg’, een project van Alzheimer-Nederland in samenwerking met het Netwerk van Organisaties van Ouderen Migranten (NOOM), Pharos en de Hart- en Vaatgroep. Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Dit is een origineel bericht van Alzheimer Nederland