Minister bezoekt Hulphond Nederland

Array

Dit is een origineel bericht van Hulphond Nederland
Op maandag 1 december heeft de minister van defensie Jeanine stress een bezoek gebracht aan het opleidingscentrum van Hulphond Nederland. Zij heeft daar kennis genomen van de wijze waarop Hulphond Nederland honden opleidt voor veteranen met een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). De minister heeft tijdens deze gelegenheid veteranen gesproken die inmiddels een PTSS-hulphond hebben. Hierbij werd het voor de minister duidelijk wat een hulphond betekent voor een veteraan met PTSS en zijn gezin. “Heel bijzonder om uit eerste hand te vernemen hoe deze honden veteranen met een Posttraumatische Stresstoornis kunnen bijstaan”, aldus Hennis. “Deze trouwe viervoeters maken grote indruk op mij. En meer dan dat.”

Ook maakte de minister kennis met het team van Hulphond Nederland dat de opleiding van de hulphonden verzorgt en de veteranen begeleidt. Het team is multidisciplinair en bestaat uit psychologen en mensen uit het maatschappelijk werkveld. Deze expertise is noodzakelijk om de veteranen, die traumatische ervaringen opdeden tijdens hun missies, te ondersteunen bij het leven met hun hulphond. Een PTSS-hulphond geeft signalen af aan de veteraan die hij of zij moet leren lezen en moet leren volgen. De signalen hebben betrekking op het voorkomen van paniekreacties, herbelevingen en brengen rust. Zowel de veteranen zelf als ook hun gezin zijn met de komst van een hulphond geholpen. De minister wilde kennis nemen van de achtergronden van het werk van de hulphonden omdat deze de veteranen met PTSS een nieuw perspectief geven en ze uit hun isolement halen. Hennis is zich bewust van de complexiteit van PTSS en hoopt van harte dat hulphonden veteranen, in bepaalde gevallen, uitkomst bieden.

Hulphond Nederland

Hulphond Nederland is het expertisecentrum voor het opleiden en inzetten van hulphonden voor zowel de medische als therapeutische zorg. Het expertisecentrum is gebaseerd op vier aandachtsgebieden.

– Onderzoek – Hulphond Nederland doet onderzoek om haar trainingsmethoden voor hulphonden continue te verbeteren.
– Samenwerking – Hulphond Nederland heeft samenwerkingsverbanden met zorginstellingen, universiteiten en andere organisaties waarmee expertise wordt uitgewisseld en mensen met fysieke en therapeutische behoeften optimaal worden geholpen.
– Opleidingen – Hulphond Nederland zorgt voor continue opleiding van eigen medewerkers en aankomende professionals.
– Kweekvijver – Hulphond Nederland is een kweekvijver voor talent en ideeën. Kennis wordt benut ter innovatie bij de inzet van hulphonden. Deze innovaties worden gepubliceerd of via lezingen gedeeld. Hulphond geeft kansen aan talenten en biedt stage mogelijkheden.

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen