‘Oudste patiënt ooit’ onderzocht in Meander Medisch Centrum

mummieIn Meander Medisch Centrum vond onlangs een bijzonder onderzoek plaats. Een mummie van bijna duizend jaar ooit is met een CT-scan onderzocht. Met een endoscoop werden monsters genomen. Dit leidde tot een unieke ontdekking.

Verscheidene ziekenhuismedewerkers hebben onlangs in hun vrije tijd meegeholpen aan een uniek project. Op 3 september ontvingen maag-darm-leverarts Reinoud Vermeijden en radioloog Ben Heggelman in het ziekenhuis een bijna duizend jaar oude Chinese mummie voor inwendig onderzoek. De mummie, eerder dit jaar te zien in de tentoonstelling Mummies. Overleven na de dood van het Drents Museum, zit verborgen in een kostbaar reliekbeeld en dateert uit de 11de of 12de eeuw.

Het gaat om het gemummificeerde lichaam van de boeddhistische meester Liuquan, die tot de Chinese Meditatieschool behoorde. De ontdekking van de mummie is van grote cultuurhistorische betekenis, want ze is niet alleen enig in haar soort, maar tot nu toe ook de enige Chinees-boeddhistische mummie die in het Westen beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek.

Leider van dit onderzoek is de Amersfoorter Erik Bruijn, deskundige op het gebied van boeddhistische kunst en cultuur en gastconservator aan het Wereldmuseum in Rotterdam, die bij de ontvangst van het reliekbeeld zorg droeg voor de uitvoering van een korte plechtigheid.

Reinoud Vermeijden nam, onder toeziend oog van een specialist van het Rijksmuseum, met een door Surgical Technologies in Didam speciaal hiervoor ter beschikking gestelde endoscoop monsters van nog niet nader geïdentificeerd materiaal en onderzocht de borst- en buikholte. Daarbij deed hij een spectaculaire ontdekking: op de plaats waar ooit organen hadden gezeten, vond hij, tussen allerlei vergaan materiaal, papierresten die bedrukt waren met oude Chinese schrifttekens.

Ben Heggelman maakte een CT-scan die prachtig laat zien hoe de mummie er vanbinnen uitziet en bemonsterde botmateriaal voor DNA-onderzoek. De onderzoeksresultaten zullen gepubliceerd worden in de monografie die over Meester Liuquan zal verschijnen.

Het reliekbeeld met de mummie is inmiddels naar Hongarije gebracht. Daar zal het tot mei 2015 worden tentoongesteld in het National Museum of Natural History in Budapest.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen