Patiënt overleden na incident met medebewoner

veiligheid1-300x200IGZ: ‘Zeer intensief bezig met zorginstelling Het Hietveld’
In zorginstelling Het Hietveld, onderdeel van Pluryn, lopen personeelsleden en cliënten ernstig gevaar. Dat zeggen familieleden van cliënten, medewerkers en oud-medewerkers van de Gelderse instelling voor gehandicapten tegen EO-televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek. Recent overleed cliënt Joke anderhalve dag nadat zij was aangevallen door een medebewoner, voor wie personeel meermaals gewaarschuwd had.

De 63-jarige Joke werd door de medebewoner geduwd en viel op haar arm, die daardoor brak. Anderhalve dag na dit incident trof personeel Joke levenloos aan op haar kamer. Ze werd nog overgebracht naar het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn, maar moest een dag later van de beademing losgekoppeld worden. Na een eerste sectie konden de artsen geen natuurlijk overlijden vaststellen. Daarom doet het ziekenhuis momenteel onderzoek naar de doodsoorzaak van Joke.

“Er is al jaren geroepen dat deze mevrouw niet thuishoort in een groep. Zij zou eigenlijk ergens alleen begeleid moeten worden”, zegt een anonieme ex-manager van de instelling in de reportage van Dit is de Dag Onderzoek. Voormalig groepsleider Elisabeth Ebbinge, die Joke jarenlang begeleidde en meermaals gewaarschuwd heeft voor de cliënt die Joke heeft aangevallen: “Ik werd helemaal stil van haar overlijden. Waar wacht Pluryn nog op? Ik ben verbijsterd. Wat moet er nog meer gebeuren voordat er geluisterd wordt naar personeel?” Anita van der Meulen, zus van Joke, heeft veel vraagtekens bij haar dood. “De instelling heeft mij verteld dat Joke gevallen was”, zegt ze in de reportage. “Ik heb van jullie, vier weken na haar overlijden, moeten horen dat ze geduwd is. Ik denk dan: wat hebben ze te verbergen?” Zus Anita wil dat het lichaam van Joke opgegraven wordt om alsnog vast te stellen wat er met haar gebeurd is.

De dood van Joke komt voor het personeel niet als een verrassing en is volgens hen exemplarisch voor de onveiligheid die al veel langer heerst binnen Het Hietveld. Dit is de Dag sprak met elf medewerkers en ex-medewerkers van Hietveld, en met familieleden van vijf cliënten en ex-cliënten. Ze schetsen allemaal een beeld van structurele onveiligheid voor medewerkers en cliënten. Meerdere personeelsleden zitten ziek thuis of hebben ontslag genomen, als gevolg van die onveiligheid. “Medewerkers worden geslagen, geschopt, geknepen en uitgescholden”, zegt de ex-manager. “Dat zijn incidenten die bijna aan de orde van de dag zijn. Tot en met excessen waarbij medewerkers dusdanig fysiek beschadigd zijn dat ze hun werk voor onbepaalde tijd niet meer kunnen uitvoeren, afgekeurd worden, botbreuken, botsplinters die los zijn, forse incidenten.”

Zorgorganisatie Pluryn erkent de problemen in een schriftelijke reactie: “Begin 2012 (…) signaleerden we dat de veiligheid voor cliënten en medewerkers onvoldoende gewaarborgd was. Er zijn hierdoor incidenten geweest. Wij betreuren deze zeer.” Volgens Pluryn is locatie Het Hietveld ‘medio 2013 in rustiger vaarwater’ gekomen. De organisatie is bezig met de uitvoering van een verbeterplan en stelt: “De veiligheid van cliënten en medewerkers is op verantwoord niveau.” De IGZ laat aan Dit is de Dag Onderzoek weten ‘zeer intensief bezig te zijn’ met Het Hietveld, maar kan lopende het toezichtsonderzoek geen verdere mededelingen doen.