Kinderartsen: ‘Batterij in slokdarm kinderen levensgevaarlijk’

Array

Het komt steeds vaker voor dat een ingeslikte knoopbatterij een gat in de slokdarm van een jong kind brandt, met blijvend letsel en soms zelfs de dood tot gevolg. Dat zegt de sectie mdl van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) vandaag op de website van Medisch Contact. Kinderartsen Margot Smit (HagaZiekenhuis/Juliana Kinderziekenhuis) en Angelika Kindermann (AMC/VUmc) trekken aan de bel.

Een batterij die in de slokdarm vastzit, kan necrose veroorzaken door de stroom die wordt afgegeven, de chemicaliën die eruit lekken en de druk op het slijmvlies. Hierdoor kan bijvoorbeeld een fistel ontstaan naar de trachea of de aorta.

gevaarBinnen twee uur kunnen er al ernstige beschadigingen optreden. Het streven is dan ook om een batterij zo spoedig mogelijk te verwijderen, liefst binnen één uur.

Ouders en hulpverleners realiseren zich echter vaak niet dat er sprake is van een spoedsituatie, aldus de kinderartsen. Een kind dat een batterij heeft ingeslikt moet direct naar de SEH voor een röntgenfoto en als de batterij in de slokdarm zit, moet het met spoed naar een kinderarts-mdl voor verwijdering middels een scopie. Elke minuut telt dan.

Op initiatief van de sectie mdl van de NVK inventariseren momenteel alle Nederlandse kinderartsen-mdl hoe vaak er de laatste jaren complicaties optraden na het inslikken van een batterij. Het beeld is nog niet compleet, maar Smit en Kindermann stelden in hun eigen klinieken al vast dat de incidentie de afgelopen vier jaar sterk is toegenomen. Ze vermoeden dat kinderen steeds vaker spelen met spullen die niet als speelgoed zijn bedoeld, zoals afstandsbedieningen, rekenmachines, fototoestellen of fietslampjes. In tegenstelling tot het meeste speelgoed hebben deze geen kindveilige sluiting, waardoor de batterijtjes er makkelijk uitvallen.

Kinderen stoppen een glimmende knoopbatterij graag in hun mond, aldus de kinderartsen, en de gevolgen daarvan kunnen dramatisch zijn. In veel Nederlandse klinieken werden kinderen gezien met blijvende beschadiging aan slokdarm en luchtpijp, waardoor ze niet meer normaal kunnen eten of ademen. Eén kind is overleden door een fistel naar de aorta.

De sectie mdl van de NVK heeft inmiddels VeiligheidNL bereid gevonden om de informatie voor jonge ouders aan te vullen met een waarschuwing voor batterijen. Verder wil de vereniging een beroep doen op de industrie om voortaan de batterijklepjes van alle apparatuur te beveiligen.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen