€ 6 miljoen nieuw kapitaal en nieuwe CEO voor Cristal Therapeutics

Array

Maastricht, 15 december 2014, Biofarmaceutische onderneming Cristal Therapeutics heeft een nieuwe financieringsronde van € 6 miljoen met nieuwe en bestaande investeerders en een nationaal innovatiefonds afgerond. Naast durfinvesteerder Chemelot Ventures als nieuwe aandeelhouder, droegen ook bestaande investeerders Thuja Capital, Biogeneration Ventures, Nedermaas Ventures, Universiteit Utrecht Holding en Beheer Innovatiefonds Provincie Limburg bij. Met deze financiering zal de eerste klinische studie met het verst gevorderde medicijn CriPec® docetaxel starten. Daarnaast is  medeoprichter van Cristal Therapeutics en oud CEO van OctoPlus, Joost Holthuis per 1 december benoemd tot CEO.

cristal_therapeuticsCristal Therapeutics ontwikkelt nieuwe medicijnen tegen kanker en andere aandoeningen, zoals chronische ontstekingsziekten, door bestaande en nieuwe geneesmiddelen in te sluiten in polymeer nano-bolletjes van 100 nm, met behulp van de gepatenteerde CriPec® technologie. Deze bolletjes zorgen voor een verbeterde verdeling over het lichaam en een selectievere vrijgave van de geneesmiddelen op de gewenste plek, zoals in tumoren in het geval van antikankergeneesmiddelen. Op CriPec®-gebaseerde producten hebben hierdoor naar verwachting een verbeterde effectiviteit en minder bijwerkingen, en bieden daarmee een betere behandeling van uiteenlopende aandoeningen.

Eerste klinische studie start in voorjaar 2015
Cristal Therapeutics heeft sinds 2011 in uiteenlopende preklinische studies de werkzaamheid en veiligheid van diverse CriPec®-nanomedicijnen aangetoond. De komende jaren zal vanuit Maastricht het eerste product, CriPec® docetaxel voor de behandeling van kanker, worden uitontwikkeld en getest in mensen. Chemotherapie zal hierdoor naar verwachting gerichter en efficiënter kunnen verlopen en zal minder ongewenste bijwerkingen hebben. In het voorjaar van 2015 zal de eerste klinische studie met dit kandidaat-geneesmiddel starten.

Dr. Joost Holthuis, nieuwe CEO van Cristal Therapeutics, zegt over de nieuwe financieringsronde:
“Ik ben bijzonder verheugd met de toetreding van Chemelot Ventures tot onze groep  vooraanstaande investeerders, maar evenzeer met het voortgaande commitment van onze bestaande investeerders. Dit commitment weerspiegelt de potentie van de kandidaat-medicijnen van Cristal Therapeutics op basis van de CriPec® technologie.”

Marcel Kloosterman, senior investment manager van Chemelot Ventures zegt:

“We zijn onder de indruk van de focus, de kennis en de toewijding van het management van Cristal Therapeutics. Daarom ondersteunen we de onderneming graag bij haar inspanningen voor het ontwikkelen van een unieke, nieuwe behandelmethode van patiënten met solide tumoren. De technologie van Cristal Therapeutics om bestaande medicijnen effectiever te laten zijn met minder bijwerkingen voor de patiënt toont ook de maatschappelijke relevantie van de inspanningen. Daarnaast draagt Christal Therapeutics bij aan een substantiële vergroting van hoogwaardige biofarmaceutische kennis in onze Limburgse regio. We zien de start van de eerste klinische studie met groot vertrouwen tegemoet.”

Dr. Joost Holthuis benoemd tot CEO
Medeoprichter Dr. Joost Holthuis lost per 1 december 2014 oprichtster Dr. Cristianne Rijcken af als CEO van de onderneming. Rijcken wordt Chief Scientific Officer (CSO). Zij was CEO van de onderneming vanaf de oprichting in 2011. Cristal Therapeutics is door haar gestart als spin-off van de afdeling biofarmacie van de Universiteit Utrecht. Holthuis heeft een carrière in de biotechwereld en was oprichter van het destijds beursgenoteerde OctoPlus en CEO van 1995 tot 2008. Holthuis is, naast commissaris bij een aantal veelbelovende biotech start-ups,  tevens Venture Partner bij biotech durfinvesteerder BioGeneration Ventures in Naarden.

Joost Holthuis zegt:
“Ik wil Cristianne in het bijzonder bedanken voor haar tomeloze inzet voor Cristal Therapeutics sinds onze gezamenlijke start. Haar uitzonderlijke kennis en passie voor de ontwikkeling van nieuwe farmaceutische therapieën komen met haar benoeming tot Chief Scientific Officer nóg beter tot hun recht. Ik zie uit naar hernieuwde samenwerking in deze voor Cristal Therapeutics belangrijke nieuwe transformerende periode.”

Over Cristal Therapeutics en CriPec® docetaxel
Cristal Therapeutics, gevestigd in Maastricht, richt zich op de ontwikkeling van nanomedicijnen met een verbeterde therapeutische werking. De pijplijn omvat producten gebaseerd op in ontwikkeling zijnde medicijnen en medicijnen die al op de markt zijn, in combinatie met het gepatenteerde CriPec® platform, voor de behandeling van verscheidene aandoeningen, waaronder kanker en chronische ontstekingsziekten.

CriPec® transformeert geneesmiddelen via een innovatief proces in polymeer nanobolletjes. Deze hebben een verbeterde verdeling over het lichaam. De substantiële verbetering van de effectiviteit en veiligheid van de geneesmiddelen ingesloten in de CriPec® nanobolletjes is aangetoond in verschillende preklinische onderzoeken. De resultaten tot heden hebben bijgedragen aan het huidige innovatieve product portfolio van de onderneming.

Over Chemelot Ventures
Chemelot Ventures is een investeerder van durfkapitaal in Life Sciences (zoals drug delivery) en Performance Materials (zoals polymeren). Het doel is om in deze sectoren clusters verder te versterken op en rondom Chemelot Campus en Maastricht Health Campus, die leidend zijn op Europese schaal. Na investering ondersteunt Chemelot Ventures haar portfoliobedrijven actief onder gebruikmaking van haar brede netwerk in de financiële wereld, de sector en in de regio. Chemelot Ventures is de opvolger van Limburg Ventures dat van start ging in 2004 en dat 22 investeringen realiseerde.

Bron: Cristal Therapeutics

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen