Labteams Erasmus MC klaargestoomd voor ebola

De afdeling Viroscience van het Erasmus MC gaat vanaf woensdag 17 december teams van gespecialiseerde laboratorium-medewerkers opleiden. De teams gaan in Sierra Leone en Liberia helpen de ebola-epidemie te bestrijden.

De komende dagen wordt daarvoor een mobiel laboratorium nagebouwd, dat een exacte kopie is van laboratoria in de getroffen gebieden. Die laboratoria zijn in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken gebouwd door het bedrijf Hospitainer en ingericht volgens de adviezen van experts van het Erasmus MC. Ze zijn in oktober door het schip Karel Doorman naar het getroffen gebied gebracht.

ebola05-grDe teams worden ingezet om bloed van patiënten te testen op ebola-besmetting. De afdeling Viroscience geldt als referentielaboratorium voor Nederland en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor virale hemorrhagische koortsen en heeft ervaring met dit werk. Omdat bloedmonsters zeer besmettelijk zijn, moet het laboratoriumonderzoek met de grootst mogelijke veiligheidsmaatregelen gebeuren. Daarom trainen de laboranten in een zo reëel mogelijk gesimuleerde situatie.

Bestrijding
De trainingen, zowel theorie- als praktijklessen, staan onder auspiciën van hoofd Viroscience Marion Koopmans en worden gegeven door experts van de afdeling. Koopmans: “Er zijn veel mensen druk bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen, en dat is fantastisch. Ik hoop dat we daarmee een klein beetje kunnen bijdragen aan de ebola-bestrijding.’’

Behoefte
De vrijwilligers die worden uitgezonden, zijn afkomstig uit onderzoeksinstituten en ziekenhuizen in heel Nederland, die gereageerd hebben op een oproep van enkele weken geleden. Volgens minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking komt Nederland hiermee tegemoet aan een belangrijke behoefte: “De VN heeft laten weten dat er een schrijnend tekort is aan laboratoria en gespecialiseerd personeel.”

Bron: Erasmus MC

Recente artikelen