Sint Maartenskliniek start versneld herstelprogramma nieuwe heup

Array

Sneller en fitter naar huis met nieuwe heup
De Sint Maartenskliniek in Nijmegen start deze week met de invoering van een nieuw hersteltraject voor patiënten die een heupprothese krijgen. Dankzij deze behandelmethode zijn patiënten, die een nieuwe heup hebben gekregen, sneller fit. Zij staan twee tot vier uur na de operatie naast hun bed en kunnen de eerste of de tweede dag na de operatie al naar huis. Hiermee wordt de gebruikelijke herstelperiode aanzienlijk verminderd.

SMKOrthopedisch chirurg dr. Marc Nijhof legt uit waarom deze nieuwe aanpak mogelijk is geworden: “De anesthesietechniek is dusdanig veranderd dat er uitgebalanceerde medicatie bestaat, waardoor bijwerkingen verminderen. Verder zijn de incisies kleiner geworden, wordt bloedverlies verminderd, is de wondverzorging verbeterd en blijkt dat vlot mobiliseren nuttig is voor het herstel. Het resultaat is dat de patiënt sneller kan bewegen met minder pijn.” Doordat de patiënt minder pijn heeft direct na de operatie, kan men al op de dag van de operatie oefeningen doen met de fysiotherapeut. Het resultaat is dat de patiënt sneller en fitter naar huis kan. “We doen dit omdat het voor patiënten prettiger is om thuis te herstellen dan in een ziekenhuisomgeving”, aldus dr. Nijhof. De ontslagcriteria blijven hetzelfde; patiënten moeten nog steeds hetzelfde kunnen voordat ze naar huis mogen. De duur van het ziekenhuisverblijf varieert per persoon. De ene patiënt kan bijvoorbeeld de dag na de operatie al naar huis en de ander een dag later.

Psychologisch effect
“Het basisprincipe van deze nieuwe methode is dat je patiënten intensief begeleidt en dat ze ervaren dat ze niet ziek zijn, maar alleen een nieuwe heup hebben gekregen”, aldus dr. Nijhof. Voorheen was de opnameduur langer en hadden patiënten een passievere rol in hun eigen herstel. Zo lag men soms twee dagen op bed na de operatie. Patiënten mochten pas naar huis wanneer ze honderd procent hersteld waren van de operatie.

Onderzoek wijst uit dat herstellen in de thuissetting ook heel goed mogelijk is. Dankzij het versnelde herstelprogramma staan patiënten al binnen een paar uur naast hun bed. Dr. Nijhof: “Het is beter om snel te mobiliseren zodat je geen terugval in conditie hebt en vlotter terug kan gaan naar je oude situatie. Dat heeft ook een psychologisch effect: hoe sneller patiënten op de been zijn, des te prettiger ze zich voelen en hoe sneller ze weer zelfstandig worden.

De patiënt werkt zo actief mee aan zijn eigen herstel. Ook zijn patiënten tevredener bij het ontslag en zijn ze lichamelijk soepeler omdat ze minder lang in bed hebben gelegen. We merken dat patiënten het gewoon heel fijn vinden om eerder naar huis te gaan.”

Woerden en Boxmeer
De Sint Maartenskliniek wil deze herstelmethodiek, voor patiënten die een heupprothese krijgen, op korte termijn ook binnen de Woerdense en Boxmeerse locaties van de Sint Maartenskliniek introduceren. Een vergelijkbare herstelmethode werd binnen de Sint Maartenskliniek al langer toegepast voor mensen die een nieuwe knieprothese krijgen.

Bron: Sint Maartenskliniek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen